Pilný jako včelka, sladký jako med

Pilný jako včelka, sladký jako med

Včely, málokdy si jich všimneme, mnohdy je mylně považujeme za otravný hmyz, avšak jejich důležitost pro přežití lidí je naprosto zásadní. Málokdo si uvědomuje, jak moc by se změnila tvář země bez včel a jaké nedozírné následky by jejich vymizení mělo. Již od dávných dob poskytovaly lidem své suroviny, med a vosk, které byly velmi ceněné a do vynálezu parafínu svíčky z včelího vosku byly hlavním zdrojem světla na mnoha hradech. Med byl zase po dlouhá staletí jediné sladidlo a jeho hodnota jak v kulinářství, tak v domácí medicíně byla téměř nevyčíslitelná. Ovšem to zdaleka nejsou a nebyly jediné dary od včel.

Nebýt těchto malých ale výkonných pracovnic, miliony květin a stromů po celém světě by se nedočkaly opylování, nebyla by úroda, nic by nekvetlo a s úbytkem rostlin by postupně začaly mizet i další druhy, až by nakonec kvůli nedostatku úrody přišly vážné problémy i na člověka. Proto je nesmírně důležitý rozvoj a podpora včelařství. Založit si úl, starat se správně o jeho osazenstvo a chodit si pro med, může být pro mnohé koníček, kterým přispějí svou troškou k zachování planety. Ovšem včelařství a získávání medu si s sebou nese mnoho znalostí, které musí člověk mít a mnoho vybavení k tomu určeného. Jen samotný úl se včelami nestačí.

Včely medonosné bývají věrné jednomu místu a jednomu druhu květu, velmi praktické je tedy mít úl u sadu nebo u pole. Začínající včelaři se musí přihlásit v Českomoravském chovatelském svazu a nahlásit stanoviště včel. Mezi základní vybavení patří kombinéza s kuklou, rukavice, smetáček, kuřák a rozpěrák. Pokud chcete získávat med, budete potřebovat medomet, stroje na pastování medu, nádoby, a mnoho dalších potřeb. Výrobou medometů různých druhů na zakázku se zabývá i Havlíčkova Borová zemědělská.