Bez koření by jídlo nechutnalo

Bez koření by jídlo nechutnalo

Někdo má rád pikantnější jídlo, jiný si na koření zase moc nepotrpí. Jisté ale je, že teprve koření dělá z pokrmu lahůdku. Dává se i do sladkých jídel. Takový štrúdl si třeba bez skořice skoro ani nedokážeme představit. Nejvíce koření asi spotřebují řezníci a uzenáři. Musí maso naložit, aby se nezkazilo, a před jeho další úpravou správně okořenit. Každá klobása je jiná, každá má jinou chuť a každá si také žádá jiné koření. Někdo si svoje směsi míchá sám, jiný sáhne po osvědčených, již vyrobených, které jsou dlouhodobě ověřené, vyzkoušené a nikdy nezklamou. Existují specializované firmy, které se na míchání a balení kořenících směsí zaměřují, a také dodávají technologické směsi pro masnou výrobu. Běžní spotřebitelé si objednávají balení o hmotnosti v desítkách gramů, velcí odběratelé pytle třeba i 25 kilogramů těžké.

Základem je jednodruhové koření, kterým nic nepokazíte a můžete ho do jídla přidat přesně tolik, kolik potřebujete. Pomalu přidáváte a přestanete teprve tehdy, když máte pocit, že je jídlo tak akorát. Mezi jednodruhovým kořením nenajdete jenom klasiku jako je paprika, pepř a skořice, ale také byliny, které se užívají hlavně ve Středomoří a houby. Lesní směs i hlívu ústřičnou. Budete tak mít všechno po ruce i v letech, kdy se do lesa nedostanete a na pořádné praváky nenarazíte. Do kuchyně se hodí i směs kořenové zeleniny nebo sušený pórek, kopr a česnek. Ten můžete mít mletý, v granulích nebo plátcích.

Výroba koření vyžaduje fantazii a také praxi, aby spotřebitelům připravené směsi chutnaly. Když se kořenící směs podaří, hned je obvykle během krátké doby rozebraná. Kdo by ale odolal takovým lákadlům jako je Adamovo žebro, Aztécký poklad, Country, Havana nebo Hungaria. S těmi se griluje jedna radost. Oblíbené jsou také směsi na přípravu brambor jako Americké brambory a Hranolky. Mladé hospodyňky si někdy netroufají na klasiku jako je svíčková. Bojí se, že nebude chutnat tak jako ta, kterou milovanému partnerovi připravuje maminka nebo babička. Se směsí Svíčková se ničeho takového obávat nemusejí, ba naopak. Možná bude chutnat ještě lépe než ta podle starého rodinného receptu.

Pro restaurace a vývařovny se hodí již hotové vývary, hovězí, čirý, drůběží, uzený, zeleninový nebo česnekový a houbový. Stejně tak i šťávy na pečení a suché bramborové směsi.