Neunikne kapalina ani plyn

Neunikne kapalina ani plyn

Je starou známou pravdou, že ani ty největší a nejdokonalejší stroje nemohou fungovat bez některých součástek, rozměrem velmi malých. Když však nejsou na svém místě, stroj se bez nich vůbec nerozjede nebo špatně pracuje. Patří k nim výrobky z pryže. Firmy je potřebují do prvovýroby nebo k servisu a údržbě svých strojů. Vždy potřebují něco utěsnit, ucpat, oddělit, ohranit, izolovat, pohánět.

Nejběžnějšími a nejčastěji užívanými těsnícími prvky jsou o-kroužky, x-kroužky a usit-kroužky. Struktura o-koužků je tvořena rozměrovými řadami, vycházejícími z různých norem. Normy jsou určeny pro pryžové materiály na bázi nitrilového kaučuku. Použití kroužků, vyrobených podle starších norem je omezeno výhradně na ČR a SR, další o-koužky jsou vyrobeny v souladu s mezinárodními normami pro unifikované zástavbové prostory a umožňují jejich vzájemnou zaměnitelnost. Nenormalizované o-koužky jsou z teplotně odolných pryží na bázi silikonového, etylénpropylénového a fluorouhlíkového kaučuku nebo z pryží vysoce odolných oděru na bázi polyuretanového kaučuku.

O-kroužek je těsnění, které má zabránit nežádoucímu uniku kapaliny nebo plynu. A jehož těsnící schopnost je závislá nejen na něm samotném, ale i na zástavbovém prostoru. Tvarově je o-kroužek anuloid, tj. prstenec s kruhovým průřezem. Zástavbovým prostorem je většinou drážka s těsněnou protiplochou, která slouží k uložení o-kroužku. A jaká je výhoda o-koužků? Těsní v širokém rozsahu tlaků, teplot a tolerancí, jejich údržba je velice snadná, nemusejí se dotahovat, mají malé nároky na prostor, nízkou hmotnost, dají se použít opakovaně, jejich selhání se projevuje pozvolna a upozorňují samy na nutnost výměny.

Dalším těsněním, které se v průmyslu využívá, jsou manžety, stírací kroužky, hydraulická těsnění, hřídelová těsnění a v-koužky. V kategorii pryžových vytlačovaných profilů je silikonové těsnění oken a dveří s kruhovými a čtvercovými profily.

Všem zájemcům o těsnění vychází už téměř dvacet let vstříc společnost Hyhlan & syn. V jejím sortimentu se nachází několik tisíc položek renomovaných českých i zahraničních výrobců, většina je skladem a odesílá se nejpozději druhý den po objednávce. Kromě toho firma Hyhlan & syn poskytuje klientům servis a poradenství.