Plexisklo v letadle, obchodě i nemocnici

Plexisklo v letadle, obchodě i nemocnici

Polymethylmethakrylát. Název zcela neznámý, avšak s touto látkou se můžeme setkat téměř na každém rohu. Občas je zajímavé zamyslet se nad běžnými věcmi z jiného úhlu, uvědomit si materiály z kterých jsou, jakou cestu si musely ujít, než byly vyrobeny a na co všechno se může daný materiál používat. Zmíněný polymethylmethakrylát je obyčejně řečeno plexisklo. Ano s tím se opravdu už někdy setkal každý.

Tato látka má díky svým specifickým vlastnostem nespočet využití ve všech odvětvích. Ze všech plastů má největší propustnost světla, je úplně čirý, ale přitom je možné ho snadno zbarvit do jakékoliv barvy. Jeho hlavními přednostmi jsou jeho pevnost a tvrdost a tvarová variabilita. Na rozdíl od skla se dá snadno tvarovat a obrábět, řezat a ohýbat podle potřeby. Další výhodou je jeho živnost. Odolá i těm nejhorším povětrnostním vlivům, nejde poškrábat a rozhodně se nerozbije jako sklo. Také neobsahuje žádné jedovaté látky, takže se z plexiskla běžně dělají regály a přepážky v obchodech s potravinami.

Obchody však ani zdaleka nejsou jediné místo, kde můžeme plexisklo najít. Ve stavebním průmyslu jeho obliba v posledních letech jen stoupá, je oblíbeným designovým doplňkem interiérů i teras, ale i nábytek z něj vyrobený dodá prostoru úplně jiný rozměr. V dopravním průmyslu je potom zcela nenahraditelné. Od oken autobusů, přes spací nástavby u kamionů až po letectví, kde jsou z něj tvořené celé kabiny, okénka a ventilace.

Své nesporné místo zaujímá i ve zdravotnictví, kde vás až překvapí kolik má různých využití. Ale vraťme se zpátky do obchodů, protože právě na tomto místě se s plexisklem setkáme nejčastěji. Kryty proti osychání potravin, přepážky, ale i reklamní stojany na vystavování zboží nebo i lišty s cenami, vše je z plexiskla. Jeho výrobou se zabývá mnoho specializovaných firem, které kromě klasických produktů jsou schopné nabídnout i zakázkovou výrobu přesně na míru. Takovou firmou je i Zeza spol. s.r.o. v Praze. Právě díky snadnému tvarování plexiskla a jeho výborným vlastnostem se jeho využití meze nekladou.