Nejlépe zrelaxujete u vína

Nejlépe zrelaxujete u vína

Znáte ten pocit, kdy je toho na vás moc v práci nebo ve škole, kdy se vám všechno rozpadá a vy byste nejradši utekli někam daleko od svého života? Každý jednou za čas má všeho dost a pak je nejlepší si na pár dní dát pauzu, jet někam zrelaxovat a odreagovat se.

A co na takové odreagování může být lepší než poklidná vinařská obec. Ve sklepě u vínka a s výhledem na slunce zapadající za vinohrad snad ani nejde myslet na cokoliv jiného. Na jihu Moravy najdete nespočet malebných vesniček, kam se vyplatí jet nejen za vínem ale i za památkami a krásnou přírodou. Jednou z nich je i Obec Branišovice. Nenechte se zmást, že katastrálně obec spadá pod Brno-venkov, co se týká kultury, vína a tradic nesporně patří k obcím znojemské vinařské podoblasti. Obec se rozkládá v dyjsko-svrateckém úvalu a je obklopena meruňkovými a broskvovými sady a samozřejmě vinicemi. Obcí protéká Olbrachtický potok a najdete tu tři chovné rybníky.

Hlavním turistickým lákadlem je samozřejmě víno, ale obec může nabídnout mnohem víc. Na bývalém barokním zámečku nyní najdete jízdárnu a chov sportovních koní, architektonicky zajímavý je i místní kostel sv. Vavřince vybudovaný v gotickém slohu. Když se ubytujete v této obci, zažijete atmosféru vinařské vesničky, ale zároveň to máte blízko k dalším významným lokalitám. Večer posedíte u vínka a ráno se můžete vydat za přírodou na Pálavu, vykoupat se ve vodní nádrži Nové Mlýny nebo se jen tak projít po okolí. Pokud zatoužíte po ruchu velkoměsta, do Brna to máte autem kousek a stejně tak i do Mikulova. Když si s sebou vezmete kola, okolní vesničky vás překvapí mnoho zajímavostmi. Pokud chcete zažít tradiční krojované hody, kterými je místní kultura proslulá, vydejte se do Branišovic kolem svátku svatého Vavřince, kdy se tato slavnost každoročně koná.