Šindele jsou stále žádané

Šindele jsou stále žádané

Kdo si myslí, že tradičním střešním krytinám dávno odzvonilo a slovo „šindel“ patří jen do historických slovníků, je na omylu. O šindelové střechy je stále zájem a objednávají si je nejen správci historických objektů, ale také majitelé chalup a novodobých srubů. Přírodní materiál má zkrátka stále svoje příznivce.

Samotné slovo „šindel“ lze pokládat za odvozeninu z latinského slova „scindula“, což znamená štípat. Do češtiny ale přišlo nejspíše z němčiny ze slova „die schindel“.

Šindele vypadají jako rovná nebo zkosená prkénka s břitem a drážkou. Vše začíná štípáním správně vybraného špalku, nejčastěji ze smrku nebo modřínu. Vybírají se pomalu rostoucí stromy, které mají hustá a rovnoměrná léta, rovně rostlá, nikoli pokroucená povětrnostními vlivy. Stromy na výrobu šindele se vybírají v době, když ještě stojí, těžba probíhá v zimních měsících, kdy jsou stromy ve vegetačním klidu a mají jen velmi malé množství mízy. Kmeny se nechávají pozvolna vysychat, neodstraňuje se z nich kůra, protože reguluje vysychání a zároveň funguje jako obinadlo. Vysychající kmen prochází procesem pnutí a uvolňování napětí. Vybrané části kmene se dělí na špalky požadované délky. Odstraní se z nich kůra a štípají se. Štípané dřevo respektuje přirozenou strukturu dřeva, je více uzavřené a odolnější vůči vnějším vlivům. Naštípaný šindel se ještě upravuje, aby se odstranily nerovnosti, vzniklé při štípání. Potom se vytvaruje břit a vytvoří drážka.
Hotový šindel se nechá opět schnout, a to minimálně tři měsíce. Vyschlé kusy se impregnují v chemickém roztoku po dobu 12 hodin a opět nechají vysychat.

Přestože si dnes výrobci šindelí pomáhají různými mechanickými stroji, zejména štípačkami, stále musí být velmi zruční a mít velkou fyzickou sílu, protože manipulace se špalky je stejně náročná jako za našich předků.

Šindele se dodávají v různých délkách a tvarech, nejčastěji však mají délku 50 až 60 centimetrů a jsou široké 5 až 13 centimetrů. Vyrábějí se také kónické šindele, většinou mají specifický účel a používají se na omezený počet architektonických prvků. Šindelová střecha je estetická, má vynikající izolační vlastnosti, je kvalitní a odolná vůči nepříznivým přírodním vlivům, zvláště proti kroupám.