Kompenzační pomůcky skryjí vady

Kompenzační pomůcky skryjí vady

Většina zdravotních problémů se dá celkem snadno řešit za pomoci různých zvláštních pomůcek. Nikdo ani nemusí vědět, že je nosíte nebo používáte. Koupit je můžete ve specializovaných obchodech. Jedním z nich jsou Zdravotnické potřeby Tišnov, které nabízejí toto speciální zboží hlavně pro pacienty z Brna-venkova.

Lidé s pohybovými problémy si tady mohou pořídit ortopedické pomůcky, ortézy i ortopedickou obuv. Možná nebude překvapení, že pro ortézy si sem chodí i lidé zcela zdraví, kteří se intenzivně věnují sportu. Ortézy jim totiž zpěvní různé části těla, které jsou při vrcholovém sportu namáhané. Dávají se na ruce, přesněji na lokty a zápěstí, a také na nohy, na kolena a kotníky. Ortéza slouží jako prevence před dalším zraněním, které by mohlo vzniknout tlakem v tahu a ohybu. Odlehčují také kloubům jako dočasné řešení při doléčování po prodělaných úrazech. Ortéz existuje velké množství, jsou textilní, kompresní pryžové, plastové a kompozitní s bočními výztužemi. Složitější ortézy mohou využívat i hydraulické a elektromechanické principy. Statické ortézy jsou stabilizační a podpůrné, fixačni zajišťují stabilitu v případech, kdy svaly nejsou schopny udržet kloub v požadované poloze. A dynamické korigují a usměrňují pohyb, aby se končetina dále nepoškozovala nebo se pohyb uskutečňoval stejnou formou jako dříve. Typ ortézy doporučí lékař, stanoví i jak ortézu užívat.

Pacienti s křečovými žilami ve zdravotnických pomůckách najdou kompresní punčochy, diabetikům je určena široká nabídka umělých sladidel.

Hodně pomůcek využívají staří lidé, kteří již mají sníženou hybnost a dělají jim problémy běžné úkony, které v mládí v pohodě zvládali. Umývání a intimní záležitosti jim usnadní sedačky do van, nástavce na WC a také WC židle. Vyberou si tady i vhodné masážní krémy a kapky, hole a berle, případně i invalidní vozíky. Těm, kteří jsou delší dobu upoutáni na lůžko, hodně pomohou podložky na proleženiny. Ti lidé, kteří se naopak z úrazu již zotavují, si mohou přijít prohlédnout rehabilitační míče a jiné pomůcky, které jim usnadní návrat do běžného života.

Zdravotnické pomůcky nabízejí zboží také pro klienty s vrozenými vadami zraku a sluchu. Vyberou si zkrátka všichni, stačí přijít a poradit se s odborně vyškoleným personálem.