Když brýle, tak na míru

Když brýle, tak na míru

Nošení brýlí, a to i v mladším věku, dnes není nic neobvyklého. Může za to asi skutečnost, že oči namáháme daleko více než naši rodiče a prarodiče. Náš život i práce nás nutí trávit hodně času před obrazovkou počítače. Proto se za brýlové obroučky nikdo nestydí. Ba naopak, někteří si dokázali ze svého zdravotního problému udělat přednost. Kupují si zásadně designové, slušivé a nápadité brýle, které okamžitě upoutají pozornost každého. A je pravda, že skoro každá optika dokáže nabídnout vzory obrub ve všech barvách i tvarech.

Kdo má s viděním problémy, určitě by se měl obracet v první řadě na lékaře, který je k vyšetření zraku dobře vybaven přístroji a má i speciálně zaměřené vzdělání. Není však výjimkou, že zrak vám změří i ve větších optikách. Můžete se na ně obrátit třeba v období mezi preventivními prohlídkami, kdy si chcete nechat udělat nové obroučky, změnit typ brýlí nebo začít nosit kontaktní čočky. Všichni odborníci vás však budou varovat před zaběhlou a ne příliš šťastnou praxí kupovat si první brýle na čtení v drogerii. Vyšetření očí je nezbytné už jen proto, že zhoršené vidění může znamenat daleko složitější zdravotní problém. U starších lidí se mohou projevit první příznaky šedého nebo zeleného zákalu. Odkládání lékařské prohlídky vede k zanedbání onemocnění a postižení oka může být už nevratné.

Až vás lékař řádně vyšetří, řekne, že příčinou zhoršeného vidění je opravdu jen krátkozrakost nebo dalekozrakost, vypravte se nakupovat. Krátkozrací vidí špatně na dálku, vzdálené předměty vidí rozmazaně a nejsou schopni na dálku přečíst nápisy, rozpoznat obličeje nebo pozorovat krajinu. Krátkozrakost se může vyvinout v jakémkoli věku, nejčastěji se ale projevuje kolem puberty. Jakmile je vada odhalena, smiřte se s tím, že budete muset nosit brýle nebo čočky prakticky stále. Dalekozrací lidé nemusejí mít s viděním na dálku žádný problém, ale špatně se jim čte, píše a dělají jemné manuální práce. Brýle většinou nosí jen tehdy, když se na takovou činnost musejí zaměřit. Dalekozrakost se může s věkem zlepšit. Jednou z forem dalekozrakosti je vetchozrakost, která je příznakem stárnutí.

Každé oko je jiné a může se vám stát, že zatímco jedno je zcela v pořádku, na druhém máte i několik dioptrií. Stejně tak může vaše zhoršené vidění doprovázet astigmatismus, který si žádá korekci speciálními čočkami. Zejména proto je dobré na brýlích nešetřit. Ty z drogerie nezatracujte, nechte si je v tašce nebo kabelce jako první pomoc, když si chcete třeba přečíst návod na nějakém výrobku v obchodě.