Obory, které mají budoucnost

Obory, které mají budoucnost

Váháte, na jakou střední školu dát dítě, nebo sami právě měníte zaměstnání a přemýšlíte do jakého oboru se vrhnout abyste měli jistou práci? Trh práce se neustále mění, a zatímco před nějakými lety byl vysokoškolský diplom zárukou dobrého zaměstnání a známkou prestiže, dnes se poptávka po zaměstnancích a nároky firem značně mění. Právníci, lékaři, informatici nebo manažeři budou vždy potřeba, ale studentů vysokých škol rok od roku přibývá, v mnoha oborech je stále těžší najít práci a mnohdy i vystudovaný ekonom skončí v úplně jiném oboru. Jakou střední školu je tedy nejlepší zvolit, pokud chce mít člověk jistotu, že najde uplatnění?

Už několik let je největší poptávka po specialistech v oboru strojírenství, elektrotechniky, obrábění kovů nebo řemesel. Mezi ty patří technici, konstruktéři, seřizovači strojů, nástrojáři ale i zedníci, pracovníci na stavbách a řidiči nákladních aut. Takový šikovný svářeč má mnohdy plat srovnatelný s manažerem a živit se rukama už není považováno za „špinavou práci”. Žádaná jsou i povolání jako zahradník, cukrářka, kadeřnice a další. O zdravotní sestřičky, ošetřovatelky, truhláře, zámečníky, instalatéry a elektrikáře bude zájem vždy.

A ve chvíli, kdy poptávka převyšuje nabídku, mohou lidé, kteří se pro žádané obory rozhodnou, počítat s velkorysým cenovým ohodnocením, mnoha bonusy a zaměstnaneckými benefity, kterými se firmy snaží přilákat nové zaměstnance. Ať už tedy studenti středních škol s maturitou nebo jen s výučním listem studující tyto obory se o svou budoucnost bát nemusí. Stačí trocha šikovnosti, dobré vzdělání a firmy se o ně ještě budou přetahovat.