Šťastné období plné her

Šťastné období plné her

Na okraji obce, v klidné části, u sportovního areálu a lesa se nachází mateřská škola Načešice. Školku zřídila obec, aby vyšla vstříc mladým rodinám s dětmi předškolního věku. Je mnohem příjemnější děti odvést do zařízení v místě bydliště, než je vozit do vzdálenějších obcí nebo do města. Výhodou je to, že odpoledne je mohou vyzvednout prarodiče nebo sousedé. A také se děti stále pohybují v prostředí, které důvěrně znají, a tráví čas s dětmi, se kterými se kamarádí odmalička.

Školka je umístěná v přízemní budově, postavené v roce 1997. Prošla významnými rekonstrukcemi, v roce 2002 tady bylo vybudováno nové topení. Již se tady netopí pevnými palivy, ale plynem. V roce 2015 dostala budova školky novou plechovou střechu, ta dosluhující z eternitu již neplnila svou funkci. Zmizela také původní okna a dveře, nyní z fasády září nová plastová. Aby bylo vytápění efektivní, byla celá budova zateplena a opatřena atraktivní barevnou omítkou. Hlavní vstup do budovy byl oplocen a celý prostor školky začaly hlídat kamery. Není to proto, že by dětem hrozilo nějaké bezprostřední nebezpečí, vždy je však lepší věnovat se prevenci a problémům raději předcházet. Děti od dvou do sedmi let jsou ve školce v jednom oddělení, v současné době je kapacita kolem třiceti míst.

Budova školky je zasazena do vzrostlé okrasné zahrady. Nádherné vysoké stromy se silnými kmeny poskytují příjemný stín a také prostor pro aktivní pohyb, který dětí tak milují a potřebují. Na zahradě je pískoviště, jsou tam prolézačky pro nejmenší i ty větší děti a dopravní hřiště.

Cílem pedagogů je nechat děti svobodně rozvíjet, podporovat jejich osobnost a dělat aktivity, které jsou přiměřené věku a schopnostem dítěte. Důležité je to, jak se dítě ve školce cítí. Jedině tehdy, když je spokojené, užije si plně společnosti svých vrstevníků, získá nové kamarády a naučí se milovat nejen sebe, ale i svoje okolí. Školka se snaží spolupracovat s rodinami, poznat zázemí, ve kterém děti vyrůstají, podpořit komunikaci mezi školkou a rodinnými příslušníky. A rodiče i prarodiče zájem učitelů aktivně vracejí a rádi se podílejí na přípravě různých školních akcí.