Ocelové výztuže beton zpevní

Ocelové výztuže beton zpevní

Železobeton je všude kolem nás a stal se nedílnou součástí našeho života. Jeho významnou složkou je beton, kompozitní stavební materiál, který se skládá z pojiva, plniva, vody, přísad a příměsí. Jako pojivo se nejčastěji používá cement a jako plnivo kamení. Dalším materiálem na výrobu je voda. Mnozí se domnívají, že betonové stavby jsou dílem současnosti, ale opak je pravdou. První použití hydraulického betonu, podobného tomu současnému, se datuje do starověkého Říma, byly z něj vyrobeny některé prvky z monumentálních staveb antiky. Beton získává pevnost, odolnost a chemickou stabilitu během hydratace a tvrdnutí. Beton nevyschne, ale během týdnů postupně vykrystalizuje. Proces začne asi jednu hodinu po namíchání, čím je tepleji, probíhá i rychleji proces tvrdnutí a nedá se zastavit. Beton je odolný vůči namáhání tlakem, ale snese pouze malé tahové zatížení. Proto se kombinuje s železnou výztuží a vzniká železobeton. Do betonu se vkládají nejčastěji kruhové ocelové tyče, soudržnost se zajišťuje spolupůsobením mezi výztuží a betonem.

Velké stavební firmy si většinou na ukládku betonářské oceli najímají specializované firmy, které se této činnosti věnují. Jednou z nich je J. D. Š. Group, s. r. o. Vznikla v roce 2004 a za dobu svého působení se podílela na řadě staveb velkých budov, mostů a komplexů. Mezi těmi nejnovějšími lze jmenovat Office Argentinská Praha, Park Palmovka, Rezidence Waltrovka, XXXLutz a Rezidence Garden Tower. Vedoucí pracovníci společnosti mají dlouholeté zkušenosti v oboru a dokáží si poradit i v náročných podmínkách. Firma uloží betonářskou ocel zákazníkovi na klíč podle projektové dokumentace včetně distančních podložek vázacího drátu. Výjimkou není ani montáž B-systému a comaxu.

Životnost železobetonové konstrukce je mimo jiné ovlivněna tím, jak hluboko je výztuž uložena pod povrchem. Krycí vrstva totiž chrání ocelové vložky před masívní korozí. Aby se snížilo riziko vzniku koroze, vložky se před uložením do betonu natírají, případně se používá korozivzdorná ocel. Výběr výztuží je ovlivněn typem konstrukce, do kterých se výztuže zabudovávají. Příkladem jsou svařované sítě, které se používají do desek nebo stěn.