Čistota, půl zdraví VS všeho moc škodí

Čistota, půl zdraví VS všeho moc škodí

Každému od malička rodiče vštěpují základní hygienická zásady, umývat si ruce před jídlem, po příchodu z venku, uklízet si po sobě a celkově udržovat sebe i své okolí čisté. Moderní společnost si na hygieně a pořádku zakládá, a ne nadarmo se říká, že čistota je půl zdraví. Naopak jiní tvrdí, že kvůli přehnané čistotnosti a sterilitě vznikají alergie, astmata a špína je vlastně zdravá. Názory se různí a každá strana má své zastánce.

Faktem je, že tomu není tak dávno, co lidé žili v domech s hliněnou podlahou, spali na slámě a domácností se běžně probíhaly myši a šváby. Voda se nabírala ze studny, k jídlu se podávalo, co se vypěstovalo a na teplou koupel se našel čas jednou za týden. Přesto lidé tehdy ani nevěděli co jsou to alergie, nebo ekzémy, za to ale umírali na mor a choleru. Proto rozhodně nemůžeme říct, že dříve lidi byli zdravější a život ve špíně jim prospíval.

Na druhou stranu, jsou dnes lidé mnohem méně vystavování běžné nečistotě, poličky jsou plné čistících prostředků pro různé příležitosti, drogerie nabízejí nepočet mýdel, šamponů a sterilních prostředků, a všude musí být čisto a pořádek. Tělo si tak nezvykne na přirozenou špínu, není zvyklé bojovat s viry a bakteriemi, zleniví a mnohdy si hledá náhradní nepřátele. Těmi se stanou například ořechy, pyl nebo jiné jinak běžné látky a vzniknou velmi snadno alergie.

Rozhodně to však neznamená, že je nejzdravější hned vyhodit všechny mýdla a čistící prostředky a jít se vyválet v blátě. Ne nadarmo existuje ještě další pořekadlo, “všeho s mírou”. Čistota je opravdu základ zdraví, pomáhá nám bránit nemocem a nešířit je, avšak desinfekční prostředky a antibakteriální mýdla užívat jen v opodstatněných případech. Také je rozdíl mezi městskou špínou, madla v hromadné dopravě, bankovky, dveře a další opravdu mohou být pro zdraví nebezpečné. Naopak vyjít si na zahrádku, do lesa a přírody a nebát se tam ušpinit může být prospěšné.