Jídlo napříč generacemi

Jídlo napříč generacemi

Jídlo se napříč časem velice změnilo. V dobách našich babiček bylo teplé a výživné jídlo pro lidi nesmírně důležité. Ženy doma připravovali vydatné snídaně, teplé obědy a večeře. Čím větší tehdy byla porce, tím lépe a nějaké kalorie se tehdy vůbec nepočítaly. Knedlo- vepřo- zelo, svíčková, guláš, rajská, koprovka, tohle byla jídla, která se denno denně objevovala na stolech českých rodin. Žádný oběd nebyl úplný bez polévky a snídaně se jedly v klidu u stolu s novinami v ruce.

Dnes už je tomu úplně jinak. Doba je uspěchaná a lidé nemají čas na to, aby si uvařili byť jen jedno jídlo denně. Svíčková a jí podobná jídla jsou vyhlášeny za největší „zabijáky“ lidského zdraví a suchary se stávají běžným obědem nejedné ženy. Neustále vychází nové články a objevy v oblasti zdravého stravování, lidé sami sebe začleňují do specifických skupin strávníků. Vegani, vegetariání, raw food, strava bez masa či strava jen o mase. Miliony různých diet a životních stylů jsou všude kolem nás a stále vznikají nové. Lidé, kteří mají přes den trošku více času a mohli by si relativně uvařit i oběd si připravují nevařené pokrmy plné chia semínek a ořechů. Pravá česká jídla z našich životů pomalu ale jistě mizí a najdeme je už jen doma u našich babiček či v omezené nabídce některých restaurací.

Nikdo nám asi přesně neřekne, jaké stravování je to pravé a s jakým životním stylem se dožijeme co nejvyššího věku. Každá doba má něco a lidé, kterým daná doba „patří“ se toho zuby nehty drží a myslí si, že právě tohle jejich stravování je to nejlepší. Mladší generace se diví prarodičům jak mohli celý život jíst bůčky, tlustá masa a mastné knedlíky, načež prarodiče argumentují, že naše tělo potřebuje od všeho trochu a jen na zelenině či bezmasé stravě nemůže být nikdo dlouho živý.

Ať už žijeme v jakékoliv době a máme jakékoliv stravovací návyky, na jednom se zatím shodneme všichni napříč generacemi. Jídlo je pro náš život důležité a nepravidelné stravování nikomu z nás neprospívá. Bez pitného režimu a pravidelné stravy se nebudeme nikdy cítit zdraví a v své kůži. V opačném případě to může mít pozitivní vliv jak na naši energii, tak dobrou náladu.