Jídlo jako závod

Jídlo jako závod

Ti z nás, kteří mají klasické zaměstnání, to jistě znají. Od rána jsou v jednom kole a už se nemohou dočkat obědové pauzy, až se v klidu nají a odpočinou si. Nechceme si každý den nosit do práce krabičku z den starým jídlem, kterou ve spěchu dníme u nás v kanceláři, ale zároveň nemáme dostatek času, abychom si zašli do restaurace, kde by nám pouhé čekání na jídlo, zabralo ještě více času, než kolik má naše pauza. Spousta z nás je také zvyklá na opravdu teplé obědy s polévkou a teplem kouřícím hlavním jídlem, a pokud do sebe takové jídlo za den nedostanou, nejsou ve své kůži.

Kvůli této uspěchanosti a uhoněnosti dnešní doby má spousta z nás tendenci sklouzávat ke špatným stravovacím návykům. To, že lidé v běžném pracovním dni nesnídají, se dnes stává již poměrně častým fenoménem. Když se zeptáme deseti zaměstnaných lidí či studentů, jestli ráno snídají, možná i více než polovina nám sdělí, že snídani nestíhají. Leckdo by mohl namítnout, že nasnídat se stihne každý, stačí si jen přivstat trošku dřív. Na druhou stranu lidé v dnešní době chodí spát pozdě a vstávají brzy a raději obětují jídlo, než by si ještě více ukrojili ze svého spánku. Spousta z nás je totiž v takovém stresu a pracují od rána dlouho do noci, že odpočívají jen, když spí. Díky tomu se stává, že snídaně, doposud prohlašovány a prezentovány jako nejdůležitější jídlo dne, z našich životů pomalu mizí a náš trávící systém startujeme až pozdním obědem.

To, že lidé nestíhají chodit na oběd do restaurací, nebo si na každý den uvařit teplé jídlo, je už opravdu normálním jevem. Den spousty z nás potom může vypadat tak, že ráno vstaneme, vypijeme hrnek kafe, bez jakéhokoliv náznaku snídaně se vrháme do auta či MHD ve stresu, abychom nepřišli pozdě do práce, kde se potom celý den honíme, a když nastane čas oběda, zjistíme, že jsme si nic nestihli připravit a na normální oběd není čas, tak to řešíme bagetou z automatu. Domů se pak dostaneme pozdě a tak vyčerpaní, že na nějaké vaření nám nezbývá energie, takže večeři řešíme rohlíkem se sýrem nebo fastfoodem.

Dík závodnímu stravování však můžeme alespoň jedno jídlo dne stihnout zdravě a v klidu. Restaurace či spíše jídelny s takzvaným závodním stravováním disponují hotovými jídly, která jsou připravené hned po objednání k nám na talíř. Závodní jídelny většinou vaří tradiční české pokrmy a jiná tepelně upravená jídla, díky kterým si můžeme dopřát během 15 minut oběd, na který bychom v restauraci čekali přes hodinu. Ti z nás, kteří nemají ani pár minut na to, aby jídlo v jídelně snědli, si ho mohou vzít do krabičky přímo do práce. Díky závodnímu stravování tak máme šanci sníst alespoň jedno teplé jídlo denně a neztratit při tom drahocenný čas.