Pracovní příležitost pro zdravotně postižené

Pracovní příležitost pro zdravotně postižené

Najít si práci v dnešní době není tak snadný úkol, jak by se mohlo zdát. Lidí je spousta, většina má podobnou úroveň klasifikace a vyniknout a chytit vysněnou pozici si žádá mnoho času a úsilí. Ještě o něco složitější to potom mají lidé se zdravotním postižením. I když jsou zaměstnavatelé s více než 25 zaměstnanci ze zákona povinni poskytnout práci i zdravotně postiženým, mnozí se toho bojí a raději platí náhradní plnění. Velké procento zdravotně postižených lidí přitom pracovat chce a může, jen potřebují upravené podmínky nebo zkrácený pracovní úvazek. Přece jen, nejdůležitější v životě je se nevzdávat a vždy bojovat dál a pokud někdo vinou úrazu nebo nemoci nabyde invalidního důvodu, je nejhorší sedět doma a přemýšlet nad tím.

Ideální podmínky a snadnější nalezení pracovní příležitosti pro tělesně postižené poskytuje Družstvo Invalidů Brno. Družstvo vzniklo již v roce 1959 pod názvem Služba a postupem času se zabývalo mnoha různými činnostmi. Původně se jednalo především o službové činnosti jako nožířství a čistírna peří, později přibylo kadeřnictví, šití a opravy oděvů nebo půjčovna krojů. V 70. letech se ještě přidala výrobní činnost, a to lisovna plastů, která funguje dodnes. Jednak vyrábí plastové lahvičky pro drogistický průmysl, ale také drobné výrobky jako jsou rozlišovače klíčů.

Mezi další službu, která přetrvala dodnes patří půjčovna krojů. Ta nabízí dámské, pánské i dětské tradiční kyjovské kroje, a to nejen na hody ale i na další slavnostní události. Družstvo se také zabývá šitím a parním čištěním péřových peřin a polštářů a doplňkovým prodejem bytového textilu.