Bioplastové obaly na skládce neleží

Bioplastové obaly na skládce neleží

Znakem vyspělé společnosti je dokonale zabalené zboží. Jenže co s obaly, které jsou použity jen jednou a potom vyhozeny? Zůstanou desetiletí na skládkách? Nebo je bude potřeba spálit ve spalovnách? Řešením budoucnosti jsou bioplastové obaly, které jsou šetrné k životnímu prostředí, protože jsou vyrobené z přírodních materiálů a neobsahují žádné ropné příměsi. Používají se všude tam, kde jednorázové plastové obaly. V rychlých občerstveních, na festivalech, v restauracích nebo na domácním pikniku. Jsou to kelímky na nápoje, misky na jídlo, talíře a příbory. Z bioplastů se vyrábějí i tašky, pytle, sáčky a další produkty. Všechny poslouží úplně stejně jako produkty z plastů nebo ropy, ale během devadesáti dnů se rozloží v kompostárně a stane se z nich humus. Ten se může vyvézt rovnou na pole a poslouží k zlepšení kvality půdy. Klasické plastové obaly se oproti tomu budou na skládce rozkládat nekonečně dlouho.

Směs efektivních mikroorganismů byla vyvinuta asi před třiceti lety v japonské Okinawě, dá se vypěstovat a místo v ní mají bakterie mléčného kvašení a kvasnice afotosyntetických bakterií. Efektivní mikroorganismy nejsou geneticky modifikované a některé z nich jsou dlouho známé z potravinářského průmyslu a medicíny.

Výrobky a systémy, které jsou ekologické a ochrání naši planetu pro další generace, se vyrábějí pod značkou BioPlaneta od roku 2004, je o ně zájem v České republice i v zahraničí. Část produkce jde na holandský trh, Nizozemci stojí hlavně o bioplastové pytle na biodopad a biotašky. Všechny výrobky jsou vyráběny z takových přírodních produktů, jako brambory, kukuřice, pšenice. Mají stejné nebo možná i lepší vlastnosti než obaly z ropných derivátů. Tácky, misky a kelímky jsou odolné vůči teplu a vlhku, pokrmy v nich mohou být ohřívány i v mikrovlnné troubě. Příbory jsou z pšeničné celulózy, jsou tvrdé a pevné a nemusíte se bát, že se vám teplem zdeformují.

Díky ECR systému si obaly můžete nejen nakoupit, ale také je ukládat do speciálních nádob a zajistit si jejich zpětný odběr. Biokashi systém umožňuje velmi jednoduché a efektivní kompostování přímo v kuchyni. Biologický odpad z kuchyně budete odkládat do speciálních nádob, kde se bez přístupu vzduchu bude zpracovávat. Neucítíte žádný zápach a ještě vyrobíte kvalitní hnojivo, které budete moci použít na zahradě.