K většině vloupání dochází okny

K většině vloupání dochází okny

Při výběru nových oken hraje roli mnoho věcí. Nejdříve se musíte rozhodnout, jestli dřevo nebo plast, dále zvolit tepelnou úspornost oken a jak dobře odstíní hluk z ulice, ale také nesmíte zapomínat na bezpečnost. Bezpečnost oken, obzvlášť pokud bydlíte v domě nebo přízemním bytě byste rozhodně neměli brát na lehkou váhu. Podle statistik téměř k osmdesáti procentům vloupání do domu dochází skrze špatně zabezpečená okna nebo terasové dveře. Zloději si rádi vytipovávají domy, které podle nich nejsou překážkou a často ke vloupáním dochází i za bílého dne vypáčením okenního křídla. Právě obtížnost překonání okna a netnost vynaložit velké úsilí se do domu dostat zloděje odradí. Obecně se okna řadí do několika bezpečnostních tříd, rozdělených podle toho, jak složité je jejich bezpečnost překonat.

Úplným základem, jak svá okna správně zabezpečit je kování. To je mechanický systém, který zajišťuje vazbu mezi křídlem a okenním rámem a umožňuje manipulaci s oknem. Moderní systém celoobvodového kování potom z oken dělá téměř nepřekonatelnou překážku pro všechny nežádoucí osoby. Nejpokrokovějším případem kování jsou potom inteligentní bezpečností čepy, kovový “hříbek” který zapadne to tvarově uzpůsobeného protikusu, a tak je okno pevně zavřeno a zabezpečeno. S tím úzce souvisí profil, ze kterého je okenní křídlo vyrobeno, nekvalitní profil se ohne a mnohem snáze se vypáčí.

Mezi další bezpečností prvky se potom řadí například druh použitého skla, který nejde tak snadno rozbít nebo zamykatelné okenní kliky. Pro úplnou bezpečnost potom slouží alarmy na okna a dveře, které upozorní na příchod nevítaného návštěvníka nebo mříže. Samozřejmě, že v čím vyšším patře žijete, tím nižší je nutnost bezpečnostních oken a potom vám stačí okna se základním jedním bezpečnostním čepem.