Údržbu pneumatik nepodceňujte

Údržbu pneumatik nepodceňujte

Pneumatiky jsou jednou v nejdůležitějších součástí automobilu, pohybují se po zemském povrchu vysokou rychlostí a na tom, v jakém jsou stavu, často závisí naše bezpečí nebo i život.

Až si koupíte nové auto, ve velkém technickém průkazu najdete informaci o tom, jaký rozměr pneumatiky pro váš vůz doporučuje výrobce. Pneumatika má hned několik rozměrů – šířku, výšku profilu, průměr ráfku, zatížení pneumatiky a rychlostní index. Pneumatiky se liší nejen rozměry, ale také konstrukcí a vlastnostmi.

Podle druhu se dělí na komfortní a sportovní. Komfortní oneumatiky dobře vymezují nerovnosti a tlumí nárazy, jsou tiché a mají vyšší kilometrový výkon. Sportovní pneumatiky jsou tuhé a odolné při vysoké rychlosti, poskytují vysokou stabilitu při sportovní jízdě. Nevýhodou je snížení jízdního komfortu, posádka cítí všechny nerovnosti vozovky a jízda je hlučnější. Podle dezénu se pneumatiky dělí na ty se směrovým dezénem, symetrickým a asymetrickým. Pneumatiky se směrovým dezénem se nazývají také šípové. Na bočnici mají šipku, která předepisuje směr otáčení při jízdě. Používají se na vozidla střední třídy nebo na sportovní vozy, dobře odvádějí vodu a jsou stabilní. Hodí se do zimního provozu, protože při záběru sníh z drážek lépe vypadává. Pneumatiky se symetrickým dezénem se dříve používaly daleko častěji, jsou vhodné pro vozy nižší střední třídy a SUV. Mají velmi vyvážené vlastnosti na každém povrchu, dobře brzdí jak na mokré, tak na suché vozovce. Nejvíce se dnes ale užívá asymetrický dezén. Při pohledu na pneumatiku je rozdělen na vnější a vnitřní část. Každá strana má svou specifickou funkci, na vnitřní se odvádí voda, vnější zajišťuje stabilitu při jízdě v zatáčkách díky zpevněné hraně.

V jednotlivých obdobích roku je třeba užívat různé druhy pneumatik, a to zimní od 1. listopadu do 31. března, pokud se na pozemní komunikaci nachází souvislá vrstva sněhu nebo se dá předpokládat, že se může vyskytnout. Dobrý pneuservis vám pneumatiky nejen přezuje, ale nabídne i uskladnění sezónních.