I proti rakovině existuje prevence

I proti rakovině existuje prevence

Ačkoliv společnost nerada mluví o nemocech a o to méně o těch smrtelných, je to téma, které je třeba jednou za čas zmínit, abychom si uvědomili, že o své zdraví musíme pečovat a že doporučení lékařů nejsou marná. Rakovina je v současné době největším strašákem, každý se s ní v nějaké formě již setkal a lidi děsí právě ona bezmoc vůči ní. Podle některých statistik jí onemocní každý třetí obyvatel České Republiky. Přitom se jí dá z velké části předcházet a správnou péčí o své zdraví snížit riziko téměř o polovinu.

Všichni známe nápisy na cigaretách, že kouření způsobuje rakovinu. Ve vyspělých zemích je kouření nejvýznamnější příčinou úmrtí, kterou však sami můžeme ovlivnit a zamezit jí. Četné výzkumy potvrdily přímou souvislost mezi kouřením a rakovinou plic. Přitom stačí tak málo. Další faktor, který můžeme sami změnit a výrazně tak snížit riziko je obezita. Omezte tedy fastfoodové jídlo, které nemá žádné živiny ale zato mnoho tuků a sacharidů, červené maso nejezte úplně každý den a zvýšíte své šance, že se vyhnete rakovině tlustého střeva. Škodlivá jsou i příliš slaná jídla a nadměrná konzumace alkoholu. Více zeleniny a vitamínu, sport a střídmost našemu tělu jen prospějí ve všech ohledech. Dlouhé slunění bez použití ochranných krémů je také jen na škodu a naopak pravidelné preventivní prohlídky by měly být samozřejmostí.

Lékařská péče je naštěstí u nás na vysoké úrovni a v nemocnicích se zhruba polovina pacientů vyléčí. U některých druhů nádorových onemocnění je potom šance na úspěšnou léčbu devadesátiprocentní. Proto se nevyplatí podceňovat prevenci, včasné odhalení nádoru je významným faktorem při jeho léčbě.