Lázně jako relax nebo nutná pomoc?

Lázně jako relax nebo nutná pomoc?

Když se řekne lázně, možná si představíme krásnu přírodu a malebné náměstíčko, kde usměvavý prodavač prodává čerstvě ohřáté lázeňské oplatky, život tam plyne pomalu a klidně a lidi jsou usměvavý a blažení. Mezi tímto vším se nachází nějaký komplex, kam lidé dochází několikrát denně na procedury, po jejichž skončení dostanou dobrou večeři a odeberou se na svůj pokoj, kde ulehnou k mrtvolnému spánku. Někteří si lázně představují jako takovou dovolenou, kde se hosté oddávají hýčkání ve formě všelijakých masáží a beauty procedur.

V dnešní době totiž existuje spousta míst, které jsou chybně lidmi za lázně považovány. Například pobyt v nějakém luxusním hotelu s wellness procedurami, který si může zaplatit každý, kdo chce a kde se lidé oddávají jen relaxu a odpočinku, má do pravých lázní daleko. Dokonce i v některých písničkách či filmech jsou lázně zmiňovány jako místo, kam se jezdí ženy nechat hýčkat a odpočívat.

Pravé lázně jsou ale založené na trošku jiném konceptu. Pobyt v nich nám musí být předepsán ošetřujícím lékařem a lidé, kteří do nich jezdí, mají nějaké zdravotní problémy. Jezdit do nich mohou pravidelně s nějakým dlouhodobým problémem jako například astma či chronické bolesti zad, nebo nárazově jako rehabilitace po nějakém nenadálém úrazu, který mohla způsobit třeba autonehoda. Hlavním důvodem pobytu tedy z pravidla nebývá relax a hýčkání v tom smyslu, v jakém si ho představujeme. Lidem je tam skutečně poskytována nejlepší možná péče, která je však zaměřená hlavně na zlepšení jejich zdravotního stavu. V lázních potom podstupují pravidelné příjemné, ale často i nepříjemné procedury, díky nimž se má dosáhnout úlevy od bolestí či alespoň zabránění zhoršení zdravotního stavu.

Lázeňský pobyt by potom pro nemocné měl být hrazený pojišťovnou a jeho délka většinou podléhá souhlasu revizního lékaře pojišťovny. Délka základního léčebného pobytu pro dospělé je potom 21 dní a délka opakovaného pobytu pro dospělé je potom ve stejné délce. Změna nastává u dětí a dorostu, jejichž délka opakovaného léčebného pobytu je 28 dní.

Míst, kde tyto lázeňské a léčebné procedury provozují a kde jich můžeme využít, je hned několik. Jedním z takových je třeba Lázeňský léčebný dům Praha.