Vhodný make-up pro tvář domu

Vhodný make-up pro tvář domu

Stavba nebo rekonstrukce se konečně chýlí ke konci a vám už zbývá jen poslední krok, aby bylo vše hotovo. Vhodně si zvolit barvu fasády, pro někoho zábava, pro jiného noční můra. Máloco celkově tolik změní a ovlivní tvář domu právě jako barva fasády. Barvy ovlivňují naše okolí, působí na nás a jsou naší vizitkou. Rozhodně se nevyplatí výběr uspěchat a je pár základních pravidel, které by každý, kdo tento problém řeší, měl znát.

V první fázi vám jistě pomůže procházka po okolí s očima široce dokořán. Jaké barvy mají domy v sousedství? Nebo jste obklopeni lesy a přírodou? Jistě byste barvu měli vybírat i s ohledem na prostředí ve kterém žijete, občas můžete někde vidět domy křiklavých barev, které působí jako pěst na oko. Některé obce z toho důvodu vydaly barevná omezení, která byste si jistě před výběrem měli zjistit. Také berte ohled na architektonický styl domu, ke starší rekonstruované zástavbě se výrazné barvy příliš nehodí, naopak moderní domy toho snesou více. Nezapomeňte však na váš osobní styl a preference, koneckonců vy tam budete bydlet a dům se musí líbit hlavně vám.

 

 

Dalším zásadním rozhodnutím je, zda zvolit tmavou nebo světlou barvu. Každá má jiné vlastnosti a všeobecně platí, odolnost tmavých barev je o něco nižší. Rychleji blednou a neodrazí tolik světla, takže se mnohdy přehřívají. Pokud trváte na tmavé barvě, zjistěte si jaké jsou možnosti, jak zabránit těmto problémům a poraďte se s odborníky. Jedno pravidlo také říká, že dům snese maximálně tři barvy, střecha a dvě fasádní. Kombinace dvou barev tvoří elegantní kontrasty, základová barva by měla být světlejší. Také k černé střeše můžete zvolit víceméně jakou barvu si přejete, u červené to chce již vybírat s rozvahou. Nezapomeňte, že by vše mělo dohromady ladit, takže se zamyslete i nad barvou oken, vstupních dveří, garážových vrat, stínící techniky nebo ozdobných prvků na domě. Pokud i tak váháte, jistě pomůže poradit se s odborníky.