Profesionál bude mnohem rychlejší

Profesionál bude mnohem rychlejší

Vždycky byste při nějaké činnosti měli postupovat podle nějakého plánu, nikoli nahodile. Platí to i o malování pokojů. Než začnete, zvažte si, co vlastně od nových nátěrů a barev čekáte. Uvědomte si, k čemu bude pokoj sloužit, na jakou světovu stranu je orientován a kolik je v něm přirozeného světla. Barvy totiž hodně působí na naši náladu, ovlivňují světlo v místnosti, optickou velikost prostoru i pocitovou teplotu. Záleží hodně na tom, jestli budete v pokoji pracovat, odpočívat, vařit nebo se bavit. Pokoj vám barva pomůže opticky zvětšit nebo naopak zmenšit. Tmavé barvy vytvářejí pocit bezpečí a dodají pokoji intimitu, světlé barvy naopak prostor provzdušní, zvětší a rozzáří. Důležité je, abyste se cítili dobře.

Když začne s malováním, není vždy nutné odstraňovat původní malbu. Jestliže je jen v malé vrstvě, nemusíte ji škrabat. Škrabání se ale nevyhnete, budete-li na zeď lepit tapetu nebo ji budete štukovat. Starou malbu musíte odstranit také tehdy, kdyby se špatně překrývala nebo se začíná odlupovat a dělat bubliny. Než začnete oškrabovat starý nátěr, zeď dobře navlhčete a počkejte až voda začne působit. Potom vezměte malířskou špachtli a začněte škrabat. Připravte se na to, že nejde o jednoduchou práci a že budete muset staré nánosy barvy odklidit.

Zeď se musí očistit od pavučin a prachu, případné trhliny se vyplní tmelem pomocí stěrky. Teprve potom přicházejí na řadu malířské práce. Je třeba zakrýt podlahy a nábytek, oblepit páskou rámy oken, dveří, zásuvky a vypínače. Aby malba dobře vypadala, používá se penetrace. Sjednotí a zpevní zdi a zvýší jejich savost, ovlivní celkový výsledek. Když penetraci uděláte, budou barvy na zdi sytější a lépe přilnou k podkladu.

Při malování pokoje se začímá od detailů, ma které stačí zárožák a plochý štetec. Vymalují se jimi malé plochy kolem zásuvek, vypínačů, rámů oken, dveří a po obvodech stěn. Na velké plochy se používá váleček, který je třeba vždy po nabrání barvy dobře otřít o malířskou mřížku. Barva se dobře rozetře, pokud ji budete nanášet do písmene „V“ a přetírat. Máte pocit, že to nezvládnete? Počátejte s tím, že malováním strávíte mnohem více času než profesionál. Byt o velikosti 2 + 1 zvládnete tak za čtyři dny, malířovi pokojů postačí jeden den.