Boty, tenisky, lodičky a sandály

Boty, tenisky, lodičky a sandály

Lidé chodili v minulosti převážně bosi, dnes by však bosý člověk vyvolal minimálně velkou pozornost. Obuv se nosí venku, v zaměstnání i doma. Slouží k ochraně chodidla a nohy proti úrazu, poranění a nečistotě. Za deště a při sněžení také člověka ochraňuje před chladem a vlhkem. Stala se ale i módní záležitostí a je výrazem osobnosti člověka. Na obuv si potrpí zejména ženy, které leckdy před pohodlím dávají přednost krásné, ale ne příliš komfortní obuvi na vysokých a tenkých podpatcích. Zvláštní kapitolou je speciální obuv. Ta je například nezbytná při některých odvětvích sportu, například při bruslení, lyžování a horolezectví. V bruslařských botách bychom si příliš nepochodili, ale na druhou stranu bychom se také nemohli věnovat sportu, ke kterému je speciální obuv určena. Ten, kdo trpí nějakým zdravotním problémem, má například chodidlo deformované nebo zkrácenou nohu, ocení ortopedickou obuv, která jeho vadu kompenzuje.

K nejstarším typům obuvi patří kožené nebo slaměné sandály, římští vojáci nosili boty s ovinovačkami, sedláci ve středověku hrubé škorně. Sandály se hlavně v jižních zemích nosí dodnes, tvoří je tuhá plochá podešev ve tvaru chodidla, která se řemínky poutá k noze. Běžně nošená obuv ve městě má pevný rám a stélku, na niž je našit nebo nalepen svršek s jazykem, svazovaný tkaničkami. Na spodní straně je podešev a podpatek.

Dnes už švec nesedí na verpánku se svým typickým kladívkem, obuv se vyrábí v moderních závodech průmyslově. Ale i tyto firmy potřebují obuvnický materiál. Do obchodu se dodává i doplňkové zboží jako jsou obouváky, nazouváky, šněrovadla, vložky, stélky, krémy na ošetření obuvi, podpatěnky, kartáče a napínáky.

Výroba a opravny obuvi se neobejdou bez valchováním měkčené kůže, která se používá na výrobu mokasín, balerín, tašek a dětských capáčků. Naopak nevalchovaná kůže slouží na výrobu sandálů, brašen, pouzder, pásků, opasků a řemenů. Na kůži se používají lihové barvy s domašťujícím účinkem, které fungují jako mořidlo, ale nechávají stále viditelnou strukturu kůže. Na hrany se používají akrylátové barvy, které je ochraňují před mechanickým poškozením a pronikáním vlhkosti.