Auta se bez výlisků neobejdou

Auta se bez výlisků neobejdou

Do automobilů i jinam je třeba dodávat plechové výlisky, aby zařízení dobře pracovala. Na výrobu těchto součástek se zaměřují podniky, které mají ve svém výrobním areálu lisovny, galvanovny, nástrojárny a svařovny.

Lisovny zpracovávají plechy o různé tloušťce. Nejpoužívanější technologií je metoda postupného lisování za studena, při níž se plošně tváří plechy pro široký sortiment jakosti vstupních materiálů. V lisovnách se zpracovávají plechy z běžných jakostí oceli, z nerezové oceli feritické i austenitické, a také z neželezných kovů. V moderních provozech jsou lisy vybaveny moderními řídícími systémy, které umožňují rychlé seřízení nástrojů a nastavení výrobního procesu lisování tak, aby byla zajištěna kvalita dílů a bezpečná ochrana nástrojů. Některé firmy si lisovací nástroje sami vyvíjejí a vyrábějí. To jim umožňuje rychle a efektivně realizovat požadavky zákazníků.

V galvanovnách se provádí galvanické zinkování železných dílů ve vanách. Programové vybavení zinkovací linky umožňuje automatickou regulaci a kontrolu parametrů včetně zpětného vyhledávání a tisku požadovaných parametrů.

Výhodou je, když má firma vlastní nástrojárnu a může v konstrukčním a vývojovém oddělení navrhovat střižné a lisovací nástroje. Ve spolupráci se zákazníky je tak možné vypracovat návrhy na prototypová nářadí, která jsou v kombinaci s vhodně zvolenou technologií určena pro výrobu prototypových dílů. Dnes se lisovací nářadí a přípravky vytvářejí v moderním 3D grafickém softwaru. Ve vývoji lisovacích nářadí pro lisování hlubokého tahu se využívají také nejmodernější simulační programy. Zákazníci tak mohou celý proces postupně sledovat a získávat od výrobního závodu data v běžně užívaných grafických formátech. Aby zákazník věděl, zda bude nové nářadí na výrobu nových výlisků vhodné, simulují se před zahájením samotné výroby slabá místa a hledá se optimální řešení. Nástrojárna rovněž slouží jako podpůrný subjekt při údržbě lisovacího nářadí, používaného pro sériové lisování dílů.

Svařování konstrukcí z nelegovaných, nízkouuhlíkových a nízkolegovaných ocelí se provádí tavící se elektrodou v ochraně inertního a aktivního plynu.