Pozůstalí chtějí být někdy sami

Pozůstalí chtějí být někdy sami

Dvě pobočky má na severní Moravě pohřební služba s dlouholetou tradicí, která poskytuje pozůstalým služby už od roku 1991. Její pracovníci přiznávají, že jejich práce není lehká, ani radostná, ale přesto potřebná. Je vizitkou kultury každého člověka důstojně se rozloučit s prarodiči, rodiči nebo jinými příbuznými.

V pohřební službě Charón v Ostravě-Porubě a v Mariánských Horách jsou připraveni zařídit vše potřebné. Zajistí převoz zesnulého, obřady kremační, církevní i civilní. Připraví věnce, kytice, stuhy i smuteční oznámení. Rakve nabízejí v širokém sortimentu z přírodních materiálů, v různém barevném provedení, černé i bílé, smrkové, topolové a dubové. Protože je úmrtí v rodině většinou spojeno se spoustou starostí, ve kterých se pozůstalí ne vždy orientují, poradí pracovníci Charónu, jak postupovat. Pokud člověk nezemře v nemocnici, léčebně pro dlouhodobě nemocné nebo v domově důchodců, je třeba zavolat na linku 112 a nechat si od lékaře vystavit List o prohlídce zemřelého. A potom už je možné kontaktovat non stop linku pohřební služby. K vlastnímu vyřizování obřadu je nutné přinést oblečení a osobní doklady zesnulého – občanský průkaz, případně rodný nebo oddací list, u dětí do 15 let rodný list a občanské průkazy obou rodičů. Po sjednání pohřbu se informace o zesnulém posílají na matriku v místě úmrtí. Ta vystaví úmrtní list.

Zbytek zařídí pohřební služba. Záleží jen na vás, pro jaký druh rozloučení se rozhodnete, zda pro civilní nebo církevní. Civilní obřady probíhají většinou ve smutečních obřadních síních v Ostravě a jejím okolí, a to v Krematoriu Slezská Ostrava, ve Vítkovicích, v Malé obřadní síni Slezská Ostrava, v Plesné, Krásných Polích, ve Vřesině u Ostravy, v Klimkovicích nebo Polance. Před obřadem je zesnulý uložen do rakve, kam se dává i polštářek a příkrov, kterým se vystýlá dno rakve. Pokud je zemřelý zpopelněn, je jeho popel předáván v úřední urně. Tato nádoba může být uložena do ozdobného obalu z plastu nebo kovu v různých barvách.

Někdy si pozůstalí objednávají pohřeb bez obřadu, zesnulý je potom převezen z místa úmrtí přímo do krematoria. Rozloučení může proběhnout i doma, kdy se v době kremace pozůstalí sejdou a v klidu domova vzpomínají na svého blízkého. Někdy se příbuzní v úzkém rodinném kruhu se svým mrtvým loučí v salónku krematoria a nechtějí na pietní akt zvát další osoby. Církevní obřady probíhají za přítomnosti duchovního v různých církevních zařízeních podle víry zemřelého.