Před vodou ochrání izolace

Před vodou ochrání izolace

Říká se, že voda se dostane všude. Najde si i maličkou skulinku a tu postupně rozšiřuje a zvětšuje. Proto je tak důležité nechat si udělat kvalitní hydroizolaci.  Dělá se na plochých střecháchšikmých střechách, aby nezatékalo do podkrovních prostor.

Základem hydroizolace každé střechy je kvalitní válcovaná a laminovaná fólie, vyrobená k měkčeného PVC. Jejich široký sortiment umožňuje realizovat různé varianty izolace střech. Fólie má spoustu předností, může být vystavena přímým atmosférickým vlivům, například teplotám od -30 ºC až do 80 ºC. Vyrábí se obvykle šedá, ale lze si nechat udělat i v jiných barvách. Fólie vydrží pořádný vítr a vichřici a nemusíte se bát, že vám odlétne, protože je důkladně kotvena ke střeše ve všech místech spojů. Je odolná vůči UV záření, nezvětšuje se ani nezmenšuje. Další její výhodou je to, že se dá dobře svařovat. Je to důležité hlavně v případech, když se rozhodnete pro rekonstrukci střechy. I po letech užívání se hydroizolace dá dodatečně upravovat, například když se dodělávají nové prostupy nebo se opravují poškozená místa.

Majitelé domů si stále častěji budují populární zelené střechy a střešní zahrady. Díky hydroizolaci se zříkat zeleně a květin na střeše rozhodně nemusíte. Nad izolační membránu se nasype půda a do ní se zasadí rostliny podle vašeho přání. Může obsahovat i další vrstvy, jako například kořenovou bariéru, odvodnění a zavlažování. Důvody, proč si pořídit zelenou střechu, nejsou jenom estetické. Plní funkci doplňkové a tepelné izolace, chrání střechu před mechanickým poškozením a dalšími vlivy. A pozitiva jsou i ekologická. Když máte zeleň na střeše, snižujete podíl volných ploch, přispíváte k větší produkci kyslíku a naopak ke snižování podílu kysličníku uhličitého v ovzduší. Rostliny nebo trávník na střeše filtrují částice prachu a nečistot ze vzduchu. Střecha se v teplém počasí nepřehřívá, lépe snáší teplotní výkyvy, způsobené střídáním dne a noci. Dobře udělaná zelená střecha má prakticky neomezenou životnost, zpomaluje odtok dešťové vody a snižuje zatížení veřejné kanalizace. Když ji osázíte květinami, šíří aromatickou vůni a vytváří prostor pro včely a další hmyz.

Každou stavbu musíte chránit před vodou nejen svrchu, ale také od země. Hydroizolace staveb se provádí především kvůli vlhkosti a tlakové vodě, ale chrání obyvatele domu také před účinky radonu.