Díky hradům a zámkům se můžeme cítit královsky

Díky hradům a zámkům se můžeme cítit královsky

Máme to v sobě asi nějak naprogramované nebo zažité z dětství. Kdykoliv se rozjaří a oteplí, už hledáme místo, kam vyrazit na výlet. Celé jaro a léto, pokud je hezké počasí, je ve znamení všemožných výletů, poznávacích zájezdů a dovolených. V zimě si sice občas vyjedeme někam na lyže, ale po většinu chladného období spíše „hibernujeme“, dobíjíme baterky a střádáme plány na další výletní sezónu. Po vánocích a silvestru už jen nedočkavě čekáme na první teplé paprsky, které nás přimějí odhodit zimní bundu a začít s výlety.

Nejčastějšími výlety jsou potom návštěva zoo, letních koupališť a přehrad a velmi oblíbenými jsou také hrady a zámky. Když se řekne výlet, většina z nás si asi představí buď krásnou přírodu a zvířata, nebo právě nějaké historické místo. Vzhledem k tomu, že historie se nemění a jen ještě více stárne a vzdaluje se nám, dalo by se čekat, že návštěvnost a oblíbenost těchto míst bude s časem spíše upadat. Je tomu ale přesně naopak. V posledních letech zájem o hrady a zámky výrazně narůstá. A co je vlastně to, co nás na tato místa táhne?

Možná je to právě to, že dříve na těchto místech žili jen panovníci a nejvyšší šlechta a ostatním byl přístup na hrad či zámek odepřen a my se těchto míst nyní můžeme doslova dotknout a projít si je křížem krážem, čímž si můžeme byť jen na chvilku okusit život těch, o kterých se učíme ve školách, těch nejváženějších a nejvyšších. Děti zase zámky znají z pohádek a představa, že tam možná naživo potkají nějakou princeznu či prince je pro ně vzrušující či skoro až nadpřirozená. Vyšší návštěvnost je možná způsobena také tím, že se lidé snaží zámky a hrady oživit nejen rekonstrukcemi a zpřístupněním veřejnosti, ale také dobovým programem. Když potom tedy vkročíme na tisíc let starý zámek, nemusíme si tehdejší život na něm pouze představovat, ale můžeme ho rovnou prožít.

Jedním z oblíbených zámků je například zámek Trnová, který je původně rodinným sídlem ležícím v obci Trnová nedaleko Prahy. Tento zámek je výjimečný mimo jiné také tím, že je zde možné organizovat firemní i soukromé akce a pro maximální prožitek tohoto zážitku nabízí také ubytování.

Hradů a zámků je v naší republice spousta a každý má něco do sebe. Stačí si jen vybrat ten pravý pro nás a začít výletovat.