Kultura je duchem každé země

Kultura je duchem každé země

Kultura je nedílnou součástí každé společnosti. A stejně tak jako každá země a její obyvatelé jsou rozdílní, mohou se lišit také činnosti, kterými se lidé v dané zemi baví. Zemi vytváří její hranice a lidé a kultura vytváří jejího ducha. Bez kultury by bylo v každé zemi tak nějak smutno. Ano, mohli bychom obdivovat její přírodu či architektonické skvosty, které vytvořili lidé několik set či tisíc let před námi, ale za chvíli by nás to přestalo bavit. Kulturou se rozumí cokoliv, co si vytvořili sami lidé pro jejich vlastní zábavu. Kultura je, když jdeme do kina, když se rozhodneme pro návštěvu výstavy v muzeu, když tančíme do rytmu hudby na letním festivalu, když navštěvujeme nějaký výtvarný kroužek nebo kurz, kultura je dokonce i to, když si jdeme s přáteli sednout na pivo nebo na kávu. Kultura je v podstatě jakákoliv lidmi vytvořená činnost nebo událost, která nám přináší radost.

I přes to, že jsme součástí jedné země a tedy i stejné mentality, nemusí každého z nás bavit stejné věci. Na druhou stranu v dnešní době existuje již tolik možných i nemožných druhů zábavy, že si vybere opravdu každý. Někteří lidé nemají vyhraněné zájmy a zábavu si vybírají podle toho, na co mají zrovna chuť. Jiní mají zase naprosto specifické zájmy a zajímají se tedy o kulturu jen či především v této oblasti. Pro tyto lidi už je daná činnost často více než koníčkem, ale také životním stylem. Takovýmto typem lidí jsou často milovníci umění. Kupují si permanentky do muzeí a nevynechají jedinou výstavu. Je přirozené, že lidé, kteří mají takto vyhraněné zájmy vědí o dané věci či činnosti všechno od A do Z a proto není vyjímkou, že ji časem sami začnou provozovat. Na výstavě obrazů potkáváme lidi, kteří také malují a tvoří v této oblasti a na výstavě soch zase budoucí sochaře.

Ne vždy však víme, co se všechno v našem regionu děje a jakou zábavu si pro trávení svého volného času vybrat. To je jedním z důvodů, proč začala vznikat takzvaná kulturní centra, kde najdeme všemožné kulturní akce a programy v dohledných termínech na jednom místě a nám si stačí už jen vybrat ten pravý pro nás. Některá kulturní centra nabízí také řadu kurzů a zájmových kroužků, které můžeme navštěvovat pravidelně. Jedním z takových center je KULTIRNÍ JIŽNÍ MĚSTO, o.p.s.