Pestrý výběr oborů střední školy

Pestrý výběr oborů střední školy

Studium je dnes považováno za jeden ze základních kamenů úspěchů. Na vysokých školách si člověk může zvolit úplně jakékoliv zaměření ho zajímá a nabízí se tak pestré obory, že nad jejich názvy občas zůstává rozum stát. Avšak první velká volba ohledně dalšího směřování a zaměření každého čeká již při výběru střední školy.

První velký výběr se týká toho, zda zvolit gymnázium, střední školu s maturitou nebo učební obor. Dále se potom každý rozhoduje podle svých schopností a hlavně zálib, jaké studium ho bude bavit. Nabídka oborů středních škol se neustále rozrůstá, a tak si vybere opravdu každý.

Mladí lidé obdaření ekonomickým myšlením většinou směřují na obchodní akademie. Ekonomie je obor, který bude neustále potřeba, protože jak se říká, peníze hýbou světem. Studenti těchto škol budou schopní řešit všechny ekonomické problémy od mzdové agendy, přes veškeré evidence majetku až po účetnictví a uplatnění najdou téměř v jakékoliv firmě.

Pro ty, kteří milují cestování je jasnou volbou studium cestovního ruchu. Již během studia budou jezdit na četné exkurze po Česku i do zahraničí, navštěvovat veletrhy cestovního ruchu a naučí se tvořit vlastní projekty. Nemusí se uplatnit jenom přímo v cestovním ruchu ale i v oborech, které jsou s ním úzce provázané jako je hotelnictví nebo lázeňství.

Kreativně zaměření lidé, jistě ocení možnost studovat modelářství návrhářství oděvů, díky kterému se budou moci uplatnit v módním průmyslu. Najdou se však i netradiční obory jako je uměleckořemeslné zpracování skla, které je však také zakončeno maturitní zkouškou.

Výběr učebních oborů je potom snad ještě širší. Technicky nadaní lidé se mohou vyučit na automechanika nebo opraváře zemědělských strojů, ti s tvořivým duchem se mohou zaměřit na broušení a malování skla nebo výrobu bižuterie a kdo má silné sociální cítění a touží pomáhat, je tu i obor ošetřovatel.

Pro zájemce tříletých učebních oborů se pak ještě nabízí další možnost dvouletého nástavbového studia. Jeden z oblíbených oborů tohoto přídavného studia je podnikání, které je zaměřeno na ekonomiku, podnikání, výpočetní techniku i cizí jazyky a je ukončeno maturitou.