Účetnictví- alfa omega každého podnikání

Účetnictví- alfa omega každého podnikání

Rozumíte daním? Máte už někoho na vedení účetnictví? Pokud ne, tento článek vám může pomoct. Vedení účetnictví je velmi důležitá a pečlivá práce, která může být lidmi často podceňovaná. Pokud ale máte firmu a chcete, aby fungovala, správné vedení účetnictví je jedním ze základních pilířů. I přes to se ale stává, že se někteří lidé rozhodnou vést si účetnictví sami, i když v tomto oboru nemají dostatečné znalosti a i sebemenší chyba pak může mít pro jejich firmu katastrofické následky. Proto je důležité k této problematice přistupovat zodpovědně a najmout si firmu nebo jednotlivce, který se tím zabývá.

A co přesně účetnictví obnáší? Když se řekne účetnictví, většina z nás si asi představí daně, které jsou nepochybně alfou omegou celého tohoto oboru. Dříve existovalo takzvané jednoduché účetnictví, které je ale už dnes minulostí a je nahrazeno pojmem daňová evidence. Do této evidence spadá záznam příjmů a výdajů, dále veškerého majetku a závazků. Podvojné účetnictví, pro které se od roku 2004 používá jen pojem „účetnictví“, potom na rozdíl od příjmů a výdajů vychází z daňově uznatelných výnosů a nákladů. Toto účetnictví zaznamenává podnikatelskou činnost, a pokud jste právnickou osobou podnikající na území České republiky, stává se pro vás jeho vedení povinným. Dále má povinnost vedení tohoto účetnictví každá fyzická a právnická osoba, která v minulém účetním období překročila obrat 25 milionů korun. Nikomu však není vedení tohoto typu účetnictví zakázáno, a tak pokud nespadáte ani do jedné jmenované skupiny, ale přesto si ho chcete vést pro svůj vlastní přehled a klid na duši, je to možné.

I když by se mohlo zdát, že vyplácení mzdy je pro firmy jednou z nejjednodušších věcí, není tomu tak. A proto další věcí, o které se váš/ vaše účetní stará jsou právě mzdy. A to nejen že vám mzdy kompletně zpracují a vytvoří mzdové a výplatní pásky, ale také mohou vytvořit přehledy pro sociální správu a zdravotní pojišťovny, což je taky velmi důležité. Ani propouštění a přijímání nových zaměstnanců nemusí být tak jednoduché. Je totiž třeba vyřídit jejich přihlášení popřípadě odhlášení u sociální správy a zdravotních pojišťoven. I o tohle se váš účetní postará, když mu to dovolíte.

Pokud tedy stále nemáte nikoho na vedení účetnictví, určitě zvažte možnost, někoho si na tuto práci najmout. Dobře vedené účetnictví je totiž základem fungování každé firmy.