S plaváním se dá začít kdykoliv

S plaváním se dá začít kdykoliv

Každý sport zatěžuje určité svaly, proto je dobré se věnovat více aktivitám. V současné době je hodně populární běhání. V parcích běhají muži i ženy, mladí i starší, sportovně zdatní i ti, kteří si chtějí jen zlepšit kondici. Ke kondičnímu běhání nepotřebujete žádné speciální vybavení, stačí vám pohodlné sportovní boty a volné oblečení, ve kterém se budete cítit dobře. Stejně jako běh je pro člověka přirozeným pohybem plavání. Je finančně nenáročné, potřebujete jen plavky. Plavat umí každý člověk hned po narození, ale pokud v něm rodiče tuto schopnost neudržují, po prvním roce ji zapomene. Naučit se plavat není nic těžkého, pokud se člověk nebojí vody, bez problémů se pohybovat ve vodě naučí.

Plavání se doporučuje na bolesti zad, kloubů a na problémy s dýcháním. Ve vodě se posiluje zejména horní polovina těla, nezatěžují se klouby, ani kotníky. Plavání také každého přiměje k tomu, aby dobře a správně dýchal. Na hrudní koš tlačí voda a posiluje bránici i mezižeberní svalstvo.

V létě můžeme začít s plaváním v nějaké přírodní nádrži. Ten, kdo ale není zvyklý plavat a nedokáže odhadnout svoje síly, by měl začít trénovat v bazénu, aby dokázal odhadnout vzdálenost, na kterou stačí. Ideální je najít si plavecký klub, kde vás od samého začátku vedou odborníci. Trénovat se dá postupně, přidávat si metry a zvyšovat rychlost.

Plavání jako sport uznává čytři styly – motýlek, znak, prsa a volný styl. Pokud nemáte ambice na závodění, můžete si svůj styl zvolit podle aktuální potřeby. Jestliže chcete ulevit páteři, zkuste do vašeho tréninku zařadit plavání na zádech. Je velmi příjemné a je to i způsob, jak si ve vodě trochu odpočinout.

Plavání se můžete zpočátku věnovat třeba jen třicet minut, potom si jít odpočinout do horké sprchy, páry nebo sauny. Čas strávený ve veřejném bazénu se tak stane nejen sportovním výkonem, ale také příjemnou relaxací.