Proč se tak bojíme nemocnic?

Proč se tak bojíme nemocnic?

Nemocnice a nemocniční prostředí nemá snad nikdo rád. Tenhle fakt může být způsobený hned několika faktory. Někteří z nás mají možná špatnou zkušenost s prvotní návštěvou nemocnice. Spousta lidí si první návštěvu, případně hospitalizaci, v nemocnici může pamatovat trhání mandlí, které svého času podstupovalo snad každé druhé dítě. Někteří to zase můžou znát od svých příbuzných, kteří někdy v životě absolvovali složitou operaci, kvůli které byli hospitalizování a my jsme je chodili navštěvovat. A někomu zase k názoru na nemocnici stačilo absolvovat v ní jedno ambulantní vyšetření. Jak je ale možné, že když je nám špatně, nebo máme velké bolesti, tak bychom raději zůstali doma, než abychom navštívili jediné místo, kde nám můžou pomoci?

U spousty lidí to může způsobovat strach z nějakého špatného zjištění. Strach čelit případnému jménu nemoci, kterou nám lékaři mohou najít, je pro nás na tolik ochromující, že se „před ní“ raději budeme schovávat doma, než abychom ji šli řešit. Nicméně pokud se jedná o něco vážného, dříve nebo později nás to do nemocnice stejně dožene, akorát už na tom budeme mnohem hůř a léčba bude obtížnější. Dalším důvodem může být také přístup nemocničního personálu. Snad každý, kdo někdy v nemocnici byl, se setkal s nevrlým přístupem sestřiček, sanitářů a jiných zdravotních ošetřovatelů. Člověku, který se konečně odhodlá navštívit nemocnici, i přes své velké obavy a strach, může tento přístup jen utvrdit v tom, že příště se zachová úplně stejně a zůstane raději doma. Na druhou stranu také práce v nemocnicích je velice náročná a pro nemocniční personál proto může být obtížné mít vždy dobrou náladu a vřelý přístup ke všem pacientům. Přeci jen je to práce, ve které jsme každý den tváří v tvář všemožným zdravotním problémům, nevyléčitelným nemocím, amputovaným končetinám a podobným věcem. Udržet si v tomto prostředí pozitivní náladu může být obtížné.

Dalším velmi častým důvodem, proč se lidé raději rozhodují zůstat doma, než navštívit nemocnici je doprava. Ne každý člověk má auto nebo lidi, kteří by ho do nemocnice mohli odvézt a na to, aby se do ní dostal pěšky, nebo městskou hromadnou dopravou, se rozhodně necítí. Tento problém často bývá u starých lidí. Jejich zdravotní problémy jim nedovolí se do nemocnice dopravit sami, ale zároveň není nikoho, kdo by je odvezl. V tomto případě mají možnost si zavolat sanitku, kterých však není tolik a primárně musí řešit akutní výjezdy, tudíž na ni mlže čekat i několik hodin. Když se potom do nemocnice dostane a má po vyšetření, sestřička mu oznámí, že nyní není žádná volná sanitka a musí někomu zavolat, nebo počkat šest hodin. Pro člověka, který má bolesti nebo jiné zdravotní problémy je sedět šest hodin v nemocnici na tvrdé lavičce nesmírně náročné. Naštěstí mají tito lidé ještě možnost využít služeb soukromých dopravních zdravotních služeb, které je k lékaři i od něj přepraví a ještě nabídnou základní zdravotnickou pomoc. Jednou z takových je například soukromá dopravní zdravotní služba Help, která poskytuje přepravu  občanům, včetně služeb pro nemocné.