Nejzvláštnější pokrmy čínské kuchyně

Nejzvláštnější pokrmy čínské kuchyně

Málokterá kuchyně světa je tak kontroverzní a pestrá a pro Evropany nepochopitelná, jako je ta čínská. Sice čínská bistra a restaurace najdeme na každém rohu v jakémkoliv větším městě, avšak čínská kuchyně zdaleka není jen o nudlích, rolkách nebo polévkách na které jsme zvyklí. Zatímco v Evropě jí pomalu přicházíme na chuť a začínáme objevovat její kouzlo jinak, než je kuře ve sladkokyselé omáčce, a stává se stále vyhledávanějším gurmánským zážitkem, můžeme být jenom rádi, že nejlepší čínské pochoutky k nám ještě nedošly. Oproti některým jejich specialitám zní tolika vtipy známý pes nebo kočka ještě jako slabý odvar. Pojďme se podívat na to nejzvláštnější, co se v Číně jí.

Z pokrmů, nad kterými zůstává rozum stát jistě stojí za zmínku slepičí pařáty, žraločí polévka nebo hadí polévka. Ano opravdu název znamená přesně to, co jíte. Dále je tu polévka z ptačích hnízd, slepičí varlata, chobotnice na všechny způsoby a dalo by se s nadsázkou říct, že na talíř se dostane téměř cokoliv. Vyhledávanou pochoutkou jsou škorpioni, krabi, pavouci nebo části zvířat, které by nás nenapadlo podávat jako mozečky a plíce. Živé kraby si tu můžete koupit v automatu, na tržišti běžně potkáte kachní hlavy a slepičí pařáty a takzvané smrduté tofu poznáte u pouličních stánků velmi daleko.

Ale ruku na srdce, naše tradiční aromatické Olomoucké tvarůžky, dršťkovou, smažené ledvinky nebo jitrnici ze střívek a krve jinde ve světě také jen těžko pochopí natožpak pozřou, a u nás je to oblíbená specialitka, ne však nic běžného. Stejné je to s čínskou kuchyní, má své zvláštnosti, avšak v tradičních restauracích nabízí opravdu dobrá jídla, na kterých si pochutná každý. A přinesly nám mnoho dobrého, rýžové a nudlové pokrmy se mohou podávat v tisíci variantách a čínské čaje překoná máloco. Proto není třeba se čínské kuchyně vůbec bát a nechat své chuťové buňky poznat něco nového, nebo si pochutnat na osvědčené sladkokyselé omáčce a nudlích.