Bez elektroniky ani ránu

Bez elektroniky ani ránu

Každá doba má něco a každou dobu můžeme něčím charakterizovat. Dnešní doba je ve znamení elektrotechniky. I když na ni neustále nadáváme a vzájemně si vyčítáme, jak jsme na elektronice závislí, málo kdo z nás si život bez ní umí představit. Není to ale zase tak dávno, co jsme ke spojení s přáteli používali dopisy a později pevnou linku nebo telefonní budku. V době, Kdy ještě telefony vůbec neexistovaly, byli lidé nuceni spolu komunikovat přímo. Pokud měl v té době někdo s někým nějaký problém, prostě mu to sdělil, místo toho, aby psal sprosté komentáře na profil jeho sociální sítě. Lidé, i když nebyli ve spojení tak často jako dnes, k sobě měli paradoxně blíž a vážili si času, který spolu trávili. V dnešní době jsme tak posedlí telefony a životem na sociálních sítích, že ho často žijeme více, než ten náš opravdový život. Často venku vídáme pár, který jde spolu za ruce a ve druhé ruce drží každý svůj telefon, prostřednictvím kterého komunikuje s dalšími lidmi. Parta přátel sedících v kavárně je zaneprázdněna neustálým sledováním nových příspěvků jejich přátel ze sociálních sítí, že se úplně zapomínají věnovat sami sobě. Díky telefonům, počítačům, tabletům a dalším vymoženostem máme sice možnost komunikovat s více lidmi současně, ale není to potom na úkor toho, že zapomínáme na lidi, kteří jsou kolem nás fyzicky?

Elektronika je s našimi životy již na tolik spjatá, že život bez ní by pro většinu z nás byl nepředstavitelně komplikovaný a složitý. Jenom si uvědomme, kolikrát denně a k čemu všemu tyto vymoženosti využíváme. Ráno většinu z nás budí budík nastavený na našem telefonu, případně na elektrických digitálních hodinách stojících na našem nočním stolku. Ranní kafe si uděláme v elektrickém kávovaru a bez toustovače, ve kterém si připravíme snídani, bychom se skoro ani nenajedli. V průběhu snídaně si na našem tabletu přečteme nejnovější zprávy a zjistíme, jaké bude počasí. Dokonce i takovou činnost, jako je čistění zubů už si tímto způsobem zjednodušujeme. Elektrický zubní kartáček, který stojí zastrčený v zásuvce a připravený na použití, nám dokonce odměří i správnou délku, jak dlouho si máme zuby čistit. Většina z nás v práci používá počítač, takže ani tam si od elektroniky neodpočineme. A po náročném pracovním dni se zase už nemůžeme dočkat, až usedneme na sedačku a pustíme si televizi.

I když máme pocit, že nic nového už se vymyslet snad nedá, obchody s elektrem nás neustále překvapují novým zbožím s ještě lepšími vlastnostmi. Elektronika nás obklopuje opravdu na každém kroku, a i přes to, že máme někdy pocit, že žijeme v jejím zajetí, díky ní je náš život v několika ohledech jednodušší a zvládneme mnohem více věcí, než kdyby nebyla. Navíc vypnout na pár hodin telefon, počítač a tablet, může přeci každý.