Pán v černém, který nosí štěstí

Pán v černém, který nosí štěstí

Kominík je už od nepaměti vnímám jako postava, která lidem přináší štěstí. Děti ho znají z pohádek jako pána, který nosí na hlavě černý cylindr, přes rameno černou štětku do komína, po jehož boku si často vykračuje černá kočka a obličej má od sazí tak ušmudlaný, že na něm svítí jen dvě malé oči. Toto vyobrazení kominíka je sice poněkud nadsazené, ale pravdou je, že kominík není fantazijní postavou, tudíž muselo vzniknout na nějakém základě. Když potom děti na ulici kominíka potkají, mají pocit, že potkaly postavu z pohádky.

Nejsou to však jenom děti, které ke kominíkům vzhlíží jako k někomu téměř nadpřirozenému. Také dospělí se drží tradice, že pokud si na kominíka sáhnou, nebo mu utrhnou knoflík z kabátku, budou mít štěstí. Jestli je to pravda nebo ne nikdo neví, faktem ale je, že lidé se této povídačky drží, a když nějakého kominíka vidí, spěchají si z něj uzmout kousek štěstí. Někteří kominíci to řeší tak, že nosí v kapsách zásobu náhradních knoflíků, které lidem rozdávají, aby si po každé procházce ulicí nemuseli na kabát přišívat nové.

Pravdou je, že kominíků za život moc nepotkáme. I když se stále najdou mladí nadšenci, kteří se rozhodli toto povolání vykonávat, kominictví byla spíše záležitost starších generací a kominíků tedy postupně ubývá. Důležitost této práce však oproti historii zůstává stále stejná. A co všechno, že takový kominík vlastně dělá?

Každé malé dítě ví, že kominík se stará o komíny. Na rozdíl však od znázornění v pohádkách komíny pouze nevymetá, ale stará se prakticky o všechno, co se komínů týká. Frézování komínů je činnost, díky které se obnovuje a zvětšuje průměr komínového průduchu a komín díky němu získá lepší tah. Po frézování zpravidla následuje vložkování komínu. Vložkováním komínu se zajistí bezpečnost při vytápění a využívá se především po přechodu na nový typ paliva, výměně tepelného zdroje nebo v případě, že má komín špatný tah a v místnosti je cítit zápach spalin. I samotné čištění komínů, jak zníme z pohádek má v práci kominíka místo. Čas od času by si každý z nás měl nechat udělat revizi komínu, při které se komín zkontroluje a vyčistí.

I přes to, že je kominíků čím dál méně, stále mezi nimi najdeme takové, které jejich práce baví a díky tomu jsou v ní obzvláště dobří. Pokud jste tedy už dlouho nedělali revizi komínu, obraťte se na některou z kominických firem a pozvěte si domů kominíka, kdo ví, třeba budete mít štěstí.