Pořádkoví skřítci města

Pořádkoví skřítci města

Kolikrát se přistihneme, že něco odhodíme na ulici na zem. Když vidíme ležet na zemi prázdné pet lahve či velké plastové sáčky od brambůrek, pohoršujeme se nad tím, jak může být někdo tak bezohledný a záměrně znečišťovat ulice, chodníky a přírodu, když by stačilo daný odpad poponést o pár metrů dál do odpadkového koše. Znečištění v ulicích však způsobují i naprosté drobnosti jako jsou odhozené žvýkačky, papírky od bonbónů či nedopalky od cigaret. Sáhněme si každý do svědomí, kolikrát jsme na zem odhodili žvýkačku, nebo o chodník típli cigaretu. Vždy, když něco takového uděláme, přemůže naše špatné svědomí myšlenka, že tak malinká věc se na ulici ztratí. Je pravdou, že jeden malý nedopalek bychom na velkém náměstí jen těžko hledali, a to i kdybychom ho najít chtěli. Pokud však takto bude přemýšlet každý z nás, nebude na zemi ležet jeden ani deset nedopalků, ale budou jich tam tisíce a postupně zamoří celé město. Jenomže stejně jak tyto drobné odpadky na ulici přibývají, tak i průběžně „záhadně“ mizí. A kdo za tím stojí?
Jsou to právě technické služby jednotlivých měst, které se starají o udržování pořádku na ulicích. Lidé, které potkáváme na ulicích v oranžových vestách nebo uniformách většinou míjíme takřka bez povšimnutí ba dokonce s opovrhujícím výrazem ve tváři. Jsou to ale právě tito lidé, kteří za nás uklízí náš nepořádek a díky kterým jsme ještě schopni mezi odpadky najít cestu domů.

Nejsou to však jen odpadky a znečištění chodníků a silnic, o které se technické služby starají. To, že naše chodníky lemuje čerstvě posekaná tráva a ne vysoké rákosí, přes které sotva vidíme na silnici, je také práce technických služeb. Technické služby města zajišťují také veřejné osvětlení v podobě lamp umístěných každých pár metrů podél silnice, díky kterým večer po městě nemusíme bloudit s baterkou v ruce. Nebýt lidí z technických služeb, kteří se starají také o údržbu silnic v zimních měsících, spousta z nás by se možná bála sednout za volant svého auta. Dokonce i za to, že najdeme každé pondělí svou popelnici prázdnou a připravenou na další „nášup“ odpadků vděčíme právě technickým službám.

Některé věci jsou v našich životech tak běžné a zautomatizované, že vlastně ani nevnímáme, že se o ně někdo stará a zařizuje je. Stejně jako jsou malé děti zvyklé, že mají každé ráno nachystanou snídani a vyprané oblečení a nezajímají se o to, jak se to vlastně všechno událo, podobně my lidé vnímáme činy některých institucí, jakými jsou třeba právě technické služby. Až zase půjdeme večer po uklizené ulici, na kterou budou lampy vrhat žluté světlo, zkusme se na chvíli zastavit a uvědomit si, že se to neděje samo od sebe, ale že jsou mezi námi lidé, kteří se o to zodpovědně starají.