Z obyčejné zahrady ráj na zemi

Z obyčejné zahrady ráj na zemi

Máte chatu nebo rodinný dům se zahradou? A přemýšleli jste někdy o tom udělat si z vaší obyčejné zahrady jedno kouzelné místo, které jste doposud měli jen ve svých představách?

Stejně jako každý dům i každá zahrada potřebuje péči a údržbu. Opomíjet by se však neměl ani její vzhled. Posekaná tráva a zastřižené stromky vytvoří z vaší zahrady útulné a příjemné místo. S tímto se ale nemusíme spokojit. V dnešní době existuje spousta možností, jak si zahradu zvelebit. Pokud jste šikovní a máte pro to cit, dokážete to i sami a pokud ne, pomůže vám zahradní architekt.

Dávno už neplatí, že zahrada okrasná a zahrada užitková jsou dvě rozdílné věci. Ano, základní rozdělení na tyto dva typy zahrad sice zůstává, ale není problém spojit design s užitkem a vytvořit něco krásného pro oko a zároveň užitečného. V tomto případě volíme prostor pro užitkovou část na méně viditelném místě, tedy například za domem či někde v postraní. Neznamená to však, že bychom se za tuto část zahrady měli stydět. I záhonky s bylinkami můžou tvořit estetický prvek.

Další jak praktickou tak estetickou věcí, kterou můžeme v naší zahradě využít je studna. Voda ze studny je pitná, tudíž pokud se rozhodneme pro to mít ji na své zahrádce, nebudeme závislý na přívodu vody do našeho domu. Studna nám také pomůže vytopit náš dům, protože slouží jako zdroj tepelného čerpadla. Když půjdeme do extrému, žádný balck- out ani nic podobného nás tedy nevyvede z míry. Dříve byly studny určeny jen k praktickému účelu, dnes už mají také okrasnou funkci. Pokud vaši zahradu ozdobíte studnou, rázem získá zcela jiný ráz.

Studny jsou dvojího typu- vrtané a šachtové neboli kopané. Vrtané studny mají sice menší průměr, za to ale větší hloubku. U kopaných studen je to obráceně. To, jaký typ studny si zvolíme, však nezáleží jen na nás. Hloubka studny závisí na vydatnosti pramene vody a je rozdílná pro různá místa. To, že mají naši známí z úplně jiné části republiky studnu vrtanou, neznamená, že to bude ideální studna i pro nás. Pokud si na výstavbu studny najmeme tu pravou firmu, nezabere nám to ani příliš času. Některé firmy jsou schopny studny postavit za jeden den.

Prvků, kterými si můžeme naši zahradu zvelebit, je hned několik. Je důležité s nimi však nakládat obezřetně, aby se z naší zahrady nestal kýč. Pokud si sami nevíme rady, jak přesně zahradu naaranžovat a co se do ní hodí, můžeme požádat o pomoc odborníky, kteří nám se vším poradí.