Stavět nemusíte sami

Stavět nemusíte sami

Pokud se rozhodneme stavět dům, většina z nás se děsí toho, že jim nevyjdou peníze a v půlce stavby budou muset stavbu přerušit. S tím souvisí také čas. Máme pocit, že stavět dům musí nutně znamenat obětovat roky života, v kterých budeme každou naši volnou chvíli trávit na stavbě buď proto, že budeme dům stavět sami, anebo proto, že budeme muset dozorovat řemeslníky, jestli odvádí práci, za kterou jsme si zaplatili. I když se totiž rozhodneme najmout si na jednotlivé stavební práce profesionály, nemusí to nutně znamenat, že práce bude odvedena rychle, kvalitně a podle našich představ. Každý z nás asi někdy potřeboval něco doma opravit a najal si na to řemeslníky a asi každý z nás tedy ví, jak náročné na čas a nervy to musí být.

Existuje však varianta, jak těmto problémům předejít a ušetřit si nejeden šedivý vlas na hlavě. Pokud si najmeme stavební firmu, o všechny dílčí práce se postará a ještě si je sama bude dozorovat. A protože každá dobře odvedená práce dělá firmě dobrou reklamu, je také v jejich nejlepším zájmu, aby náš dům byl bez chybičky. Firmy si nejen práci zorganizují, ale také zvolí správné časové rozvržení a posloupnost činností, což bychom my sami se všemi řemeslníky jen těžko ladili.

V dnešní době jsou oblíbené stavby na klíč. Zjednodušeně to znamená, že nám firma celý dům postaví a vybaví v předem určeném časovém horizontu a předá nám od hotového domu klíče. Dům je vybavený, vymalovaný, uklizený, topení topí a z baterií teče voda. Na nás už zůstává se jen nastěhovat.

Když se rozhodneme nechat si dům postavit stavební firmou, na začátku nám bude alespoň přibližně vyměřena cena, kolem které se bude stavba pohybovat. Často se stává, že lidé jdou pochopitelně po nejnižší ceně, kterou považují zároveň za nejvýhodnější. Opak ale může být pravdou. Je důležité nechat si před podpisem smlouvy vyčíslit, co je skutečně v ceně a co je za příplatek a teprve podle toho srovnávat jednotlivé firmy. Důležité jsou také recenze předchozích klientů a samozřejmě není na škodu zhlédnout pár domů, které firma již dříve postavila.