Tradiční české jídlo nejen z domova

Tradiční české jídlo nejen z domova

Asi každý někdy za svůj život zavítal do restaurace. Tento fenomén se stává čím dál častějším obzvlášť v dnešní uspěchané době, kdy lidé, především zaměstnané ženy, nemají čas stát dvě hodiny u plotny a vařit oběd nebo večeři pro celou rodinu. Před pár desítkami let byly ženy brány jako „strážkyně domácího krbu“ a takzvaně pracovaly v domácnosti. Jejich hlavním úkolem bylo starat se o domácnost a děti, zatímco muži domů nosili peníze.

Dnes ale žijeme ve 21. století a na ženy, které nemají žádné zaměstnání je vesměs pohlíženo skrz prsty. Existuje taky nespočet feministických spolků a hnutí, které neustále bojují za ženská práva a jejich ještě větší zrovnoprávnění s muži. Ženy tedy dostávají stále více pracovních příležitostí a dokonce někdy nosí domů víc peněž, než jejich manžel. Je tedy přirozené, že zaměstnané ženy v dnešní době mají na zaopatření domácnosti podstatně méně času. Utahané z práce chodí nakoupit jídlo do supermarketu, ve volné chvíli zavezou dítě do kroužku a večer, když už by si konečně rády odpočinuly, je z pravidla ještě čeká příprava večeře a žehlení hromady prádla. I když spousta žen mimo všechny další povinnosti stále stíhá připravit společnou večeři, tradiční česká jídla, která jsou náročná na přípravu jako například oblíbená svíčková, knedlo- vepřo- zelo nebo třeba segedínský guláš, téměř vymizely.

Naštěstí, ale existuje spousta cenově dostupných restaurací, které taková česká jídla nabízí, a tak se s nimi nutně nemusíme loučit. Jednou z takových restaurací je dobová restaurace Švejk, která se nachází v Mostě. Protože je restaurace oblíbená nejen lidmi z nejbližšího okolí, nabízí i ubytování, pro případ, že se vám nebude chtít s plnými bříšky daleko cestovat.

Nejsou to ale jen nedělní obědy, kvůli kterým lidé restaurace vyhledávají. Často využívanou službou je taky catering například na firemní akce, svatby či větší oslavy.

Pokud tedy chcete na chvíli změnit stravování a ochutnat něco z tradiční české kuchyně, neváhejte navštívit jednu z mnoha restaurací po celé České republice.