Krajina jako na Marsu

Krajina jako na Marsu

Krajina připomínající Mars, všude kam oko dohlédne se rozkládá jen podivná červeno oranžová půda navršená v nepravidelných kopcích. Někomu může připomínat nekonečné americké kaňony, jiný se ve fantazii přesune na jinou planetu. Tak by se dal popsat největší kaolinový lom v Evropě nacházející se na západě Čech mezi obcemi Kaznějov a Mrtník. Lidská činnost na zemi zanechala mnoho jizev, které někdy působí děsivě, jindy lákají svým tajemným a cizozemským vzhledem. Obklopený lesy a s několika jezírky má lom své nepopiratelné kouzlo a pokud jste už unaveni přehnaně malebnými pohledy na zelené kopce a chcete poznat něco nového, jistě je lom tím pravým místem.

Těžba v tomto lomu začala již v roce 1903 a na dobře viditelném bělavém kopci nad lomem stojí dnes již nefunkční továrna na zpracování kaolinu. Z kaolinu se vyrábí porcelán, ale je i cennou příměsí do papírů. Česká republika ještě v roce 2010 byla čtvrtým největším vývozcem kaolinu a jeho těžba má u nás dlouholetou tradici. Kromě oblasti Plzeňska, kde leží zmíněný největší lom, jsou jeho naleziště ještě v okolí Kadaně, Karlových Varů nebo Znojma.

Když už budete v tomto koutu naší země, kromě lomu samotného zavítejte i do vesničky Mrtník. Možná jste již někdy slyšeli o “mrtnické bábě”, léčitelce, která uměla léčit zlomeniny a byla tak proslulá po celých Čechách, že se u ní údajně léčil i prezident Svoboda. K léčitelce ho prý museli donést a zpátky již šel po svých. Legendy o ní jsou do dnes v obci velmi živé a mezi starobylými domy s dřevěnými štíty v severní části obce stále cítíte atmosféru dávných časů. A i když původní staročeský název vesnice je odvozen od slova Mrt, což znamená něco mrtvého a vztahoval se k suchému chrastí v okolních lesích, v obci to jen hýří životem. Pravidelně se tu koná mnoho akcí a o zábavu není nouze.