Malé město se spoustou zajímavostí

Malé město se spoustou zajímavostí

Město Mirovice leží v jižních Čechách na okrese Písek, v údolí říčky Skalice. První písemná zmínka o Mirovicích pochází z roku 1323, nejstarší budovou městečka je kostel sv. Klimenta, s dochovanými zdmi ze 40. let 13. století. V roce 1726 byl kostelík přestavěn podle návrhů slavného barokního stavitele Kiliana Deintzenhofera ml. Kostel je nepřehlédnutelný, stojí na ostrohu nad říčkou Skalicí.

Na náměstí se nachází morový sloup, který byl postaven v roce 1717 kněžnou Marií Ernestinou Eggenbergovou, rozenou Schwarzenbergovou, jako poděkování za odvrácení morové epidemie. Sochy na něm od mistra J. J. Schlansowského jsou jediným dochovaným komplexem soch od tohoto umělce.

Mitrovice mají dva slavné rodáky, básníka Antonína Klášterského a gymnastu Bedřicha Šupčíka. Básník Antonín Klášterský je čestným občanem města, narodil se v domě č. 77 na jižní straně náměstí. Slavného rodáka připomíná bronzová pamětní deska, která tady byla umístěna u příležitosti básníkových 60. narozenin. První český a československý olympijský vítěz, gymnasta Bedřich Šupčík, který zvítězil ve šplhu na laně na VIII. olympijských hrách v Paříži v roce 1924 má náhrobek na místním hřbitově. Byl mistrem světa a na mezinárodních sportovních soutěžích získal i řadu dalších ocenění.

Severozápadně od Mitrovic, půl kilometru od města, naproti Urbanovu mlýnu se nachází židovský hřbitov, založený v 17. století. Patří k nemnoha zachovalým a upraveným židovským hřbitovům v Čechách. Svému účelu přestal sloužit po druhé světové válce.

Mirovice leží na tzv. Mirovickém ostrově přímořských vápencových devonských usazenin. Jsou tady opuštěné mramorové lomy, kam se uchyluje spousta chráněných živočichů. Vidět tady můžete výra, ropuchu a čolka.

V tomto městečku žije 1600 obyvatel. Pamětníci vzpomínají na doby, kdy se v Mirovicích rozvíjela průmyslová výroba, byla tady pobočka Tesly Rožmitál, Jitexu a Hamira. Po roce 1989 však byla utlumena a Mirovice se začaly orientovat na zemědělskou výrobu. Největšími zaměstnavateli jsou v současné době JZD Plíškovice a Jihočeské drůbežářské závody.