Kam na výlet v pardubickém kraji

Kam na výlet v pardubickém kraji

V pardubickém kraji se skrývá mnoho krásných, avšak turisticky ne příliš známých míst, která rozhodně stojí za vidění. Od historických měst přes malebné vesničky až po kouzelnou přírodu s mnoha zříceninami, skalami a divokými říčkami. Město Litomyšl zná skoro každý, zámek zapsaný na památkách UNESCO, historické náměstí a hudební festival Smetanova Litomyšl. Vysoké Mýto zase patří k významným památkám gotického urbanismu a téměř dokonale čtvercové náměstí je jedním z mála v České republice.

Z přírody jistě zaujmou Toulovcovy maštale, unikátní pískovcové útvary protkané kilometry a kilometry turistických stezek, kde najdete skalní útvary, studánky, říčky i panenskou přírodu hlubokých lesů ve kterých se ukrývá několik zřícenina rozhleden. Místní vesničky si stále udržely svůj historický ráz s lidovými staveními. Pokud váháte, kam se vydat, abyste to ke všem památkám a na turistické stezky měli co nejblíže a nevíte pro které historické město se rozhodnout, nevolte ani jedno, ale zažijte pravou vesnickou atmosféru v obci, která leží přesně mezi Litomyšlí a Vysokým Mýtem a ke zmíněným Toulovcovým maštalím to je kousek.

Cerekvice nad Loučnou leží v rovinaté krajině řeky Loučné a jsou skvělým výchozím bodem nejen ke kulturní památce Růžovému kopečku. Obcí prochází železnice, která ji spojuje se všemi významnými městy v okolí- Litomyšl a Vysoké Mýto. Z pohledné vesničky pochází i voják František Ventura, který získal zlatou medaili na olympiádě v Amsterodamu 1928 ve skoku s koněm Eliotem a je jedním z mála lidí zapsaných v Guinessově knize rekordů, který tuto disciplínu dokázal dokončit bez ztráty jediného bodu. Dále se zde narodil vojenský pilot Alois Vrecl, který bojoval jako pilot v obou světových válkách včetně RAF. Oba mají v obci pamětní desky.

V Cerekvici dále najdete několik lidových stavení se štukovou fasádou, kdysi typickou pro tuto část Litomyšlska, nebo historický kamenný most. Dominantou obce je opravený kostel sv. Václava z roku 1850. K relaxaci slouží v obci koupaliště a hřiště. K občerstvení jsou k dispozici restaurace U Floriána a přes sezónu Putyka u Medvídka na koupališti.