Krby na topení i grilování

Krby na topení i grilování

Trávit dovolenou nebo víkendy na chatě a chalupě je skvělé hlavně když svítí sluníčko. Jakmile se ochladí, zpravidla opět prcháme do města. Ale je škoda nezůstat na venkově nebo uprostřed přírody i tehdy, když na střechu bubnují kapky vody nebo padá barevné listí. Stačí chatu nebo chalupu vybavit nějakým kvalitním spotřebičem, který dodá dostatek tepla, a máme vystaráno.

Do rekreačního objektu postačí lehká kamna, která v krátké době vytopí prostor. Jejich nevýhodou je poměrně nízká akumulační schopnost, takže musíme často přikládat. Tam, kde je to možné, lépe poslouží sálavý krb. Pokud je doplněn systémem akumulačních výměníků, v místnosti je rychle teplo a dlouho vydrží. Zdrojem energie u otevřeného teplovzdušného krbu je krbová vložka postavená do obestavby s dobrou tepelnou vodivostí. Energie se rychle dostane na povrch pláště a sálavě topí. Z akumulačního uzavřeného krbu jsou spaliny vedeny do výměníku a ten ohřívá vnitřní prostor obestavby. Jestliže je topidlo v domě vhodně umístěno, dokáže sálavě vytopit i několik místností, sousedících s krbem. Sálavé plochy krbů jsou kachlové nebo omítané.

Do rodinných, trvale obydlených domků se hodí akumulační krby. Z krbové vložky se spaliny vysoké teploty dostávají do akumulačního výměníku a předají mu svou energii. Takto získaná energie se zvolna uvolňuje, ohřívá plášť z dobře vodivého materiálu a ten sálá do prostoru. Jedno topidlo dokáže vytopit až několik místností a díky šamotu nebo prefabrikovanému tahovému systému má dlouhou tepelnou setrvačnost a energii předává až šest hodin bez přikládání. Navíc poskytují stejné teplo u nohou i ve výši obličeje.

Majitelé domků si pro větší komfort bydlení nechají stavět venkovní krby. Mají velká topeniště na opékání a grilování na jehle nebo roštu, v kouřové komoře nad topeništěm bývají dohřívárny na douzení tepelně upravených potravin. Opravdovým hitem se v poslední době staly pizza pece, ve kterých se dá připravit oblíbená italská pochoutka, chléb i pečené maso.

Nejen na venkově, ale i krby v Praze se dají uzpůsobit tak, aby potěšily gurmány. Teplovzdušné krby osazené krbovou vložkou se doplní příslušenstvím pro grilování a svoje oblíbené pochoutky si uděláte kdykoliv, když zatopíte.