Poznejte krásy Opavska

Poznejte krásy Opavska

Slezsko to nejsou jenom Beskydy, Jeseníky, industriální Ostrava a doly. Historické území Slezska zasahuje Česko, Polsko i část Německa. Je to svérázný region s tradiční kulturou, nářečím i tradicemi a způsobem života. Největším městem Slezska je Ostrava, která je kapitolou sama pro sebe. Druhým významným a méně známým městem je potom Opava ležící na stejnojmenné řece. Region Opavska nabízí mnoho turisticky lákavých míst, která jistě stojí za poznání. V Opavě samotné to jsou dvě bílé věže, díky kterým si město vysloužilo přezdívku bílá perla Slezska, novorenesanční radnice, nejstarší muzeum v česku, hrady a zámky nebo vojenské objekty. V okolí jsou také roztroušené větrné mlýny, rozhledny, zříceniny i vojenské základy u hranic s Polskem.

Z okolní přírody zaujme okolí řeky Moravice a Opavy. Jedním z nejkrásnějších míst přírody Opavska je potom chráněné přírodní území Hvozdnice s naučnou stezkou a ekosystémy lužního listnatého a jehličnatého lesa. Jedinečný ráz přírody dokresluje soustava tří rybníků, mokřady a tůňky se spoustou obojživelníků a ptactva. Na stezku se můžete dostat z několika směrů, od Hertic, Otic, Uhlířova a Slavkova. U Otic se také nachází přírodní památka Otická sopka, který připomíná dávnou sopku. I když kráter na jejím vrcholu vznikl uměle těžbou, na zajímavosti jí to neubírá. Mezi další památky se řadí břidlicové lomy v Jakartovicích a prameny uhličité kyselky ve Lhotce u Litultovic.

Slavkov je od Opavy vzdálený pouhé tři kilometry a je největší obcí západního Opavska. Nejstarší budovou ve vesnici je Slavkovská zámek, která však slouží jako domov pro seniory. Dále tu najdete kostel a dvě kapličky. Nějakou dobu ve Slavkově pobýval i známý malíř Bohumír Bocian, jehož obrazy tu jsou trvale vystaveny. Často se tu konají přednášky a další kulturní akce.