Tradice a příroda Horácka a Podhorácka

Tradice a příroda Horácka a Podhorácka

Kromě krajů a regionů můžeme naši zemi rozdělit ještě do pomyslných etnografických neboli národopisných oblastí. Ty nejsou zakreslené na žádné obvyklé mapě a vyznačují se společnou tradiční lidovou kulturou, tradicemi, zvyky, nářečím, tanci, kroji a písněmi. Valašské kroje a písně zná každý, Slovácké nářečí se mnohým také vybaví a kroje na Hané jsou proslavené po celé Evropě. Méně známým národopisným regionem je Horácko a Podhorácko nacházející se na Vysočině.

Tyto regiony svůj název získaly podle zvlněného území na hranicích Čech a Moravy. Pro Podhorácko jsou typické malebné vesničky s návsí plnou statků, lidová řemesla a tradice tu jsou stále živé a něžná krajina mírně zvlněných kopců dodává kraji osobité kouzlo. Poodhalit ho blíže můžete v muzeu Vysočiny v Třebíči, které vám přiblíží denní život na Podhorácku. Součástí expozice jsou i malované betlémy typické pro tento kraj. A když už budete v Třebíči nezapomeňte navštívit tajuplnou židovskou čtvrť se židovským hřbitovem nebo baziliku sv. Prokopa které se řadí k památkám světového dědictví UNESCO.

Dalšími lákadly regionu jsou potom Ivančické chřestové slavnosti nebo muzeum řemesel v Moravských Budějovicích. Kromě lidových tradic a svérázné kultuře vybízí region Horácka a Podhorácka k návštěvě i svou zachovalou přírodou Vysočiny. V okolí Třebíče najdete přírodní park Třebíčsko, pro který je charakteristická příroda s mnoha loukami, volně roztroušenými balvany a skalkami, rybníky a remízky. Po krásách přírody vás provede mnoho cyklostezek, a při průjezdu obcí Valdíkov se jistě na chvíli zastavte a odpočiňte si u některého z místních rybníků.