Léto v Táboře

Léto v Táboře

Místem kudy doslova procházely dějiny je bezesporu město Tábor a jeho okolí. I když se proslavilo až v době husitské, kdy také získalo svůj slavný název, známky po osídlení a dávných civilizacích najdeme všude po okolí. Tábor, a hlavně jeho okolí je místem, kde se rozhodně nebudete nudit a je toho mnoho k vidění. Pokud holdujete městské turistice a milujete chození po památkách, muzeích a objevování architektonických skvostů, jistě se dokážete zabavit na dlouhou dobu. Co je zajímavého v samotném centru a o poutavé historii není třeba se více rozepisovat, stačí se projít po centru a atmosféra vás zcela poltí.

Co však v oblasti Táborska dělat, když už máte prozkoumanou každou píď historických uliček, viděli jste město z podzemí i z ptačí perspektivy a nevíte kam dál? Pokud si s sebou vezmete kolo, rozhodně vám typy na výlety nedojdou. Ve městě samotném je vodní nádrž Jordán, ideální ke zchlazení a turisty potěší krásné Jordánské vodopády. Kousek dál se nachází vyhlídkové místo a skalní útvar Rytíř. Pokud je to právě příroda, co vás láká za výletem nasedněte na kolo a vydejte se po červené turistické stezce kolem řeky Lužice.

Malebná lesní cesta vás provede kolem několika jezů uzpůsobených ke koupání, minete mnoho kouzelných vodopádů a pohádkových vodních kaskád, projedete kolem skalních tunelů ale i tajemných zřícenin. K hradu sice nevede turistická stezka, ale o to je dobrodružnější jeho objevování. A když už budete poblíž Příběnické zříceniny, zajeďte si i do malebné vesničky Řepeč. Od Tábora je vzdálená asi sedmnáct kilometrů, ale to na kole ujedete jako nic a v obci najdete výborné občerstvení v místní hospůdce. Východním směrem od Řepče se nachází mohylník, archeologické naleziště v lese Atlas. Z vesničky se potom můžete vrátit zpět na červenou turistickou stezku a pokračovat lesy kolem vodopádů až do města Bechyně, nebo po malých místních komunikacích zkusit objevovat krásy dalších malých a neznámých vesniček. V mnoha z nich najdete zámky, židovské památky a v okolních lesích mohylová pohřebiště.