Sklářská tradice na Moravě

Sklářská tradice na Moravě

Sklářský průmysl má v česku dlouholetou historii a svou kvalitou a precizností je proslavený po celé Evropě. Na výrobu skla se už od roku 1827 zaměřuje společnost Sklárny Moravia sídlící v Úsobrně na Moravě. Sklářství tedy není jen výsadou libereckého kraje, jak by se mohlo zdát. Sklárny Moravia byly založeny hraběcí rodinou Strachwitzů a původně se zaměřovaly na výrobu okenních tabulek. Během své působnosti se staly významným zaměstnavatelem v kraji, několikrát změnily zaměření výroby a vyvážely skleněné výrobky do mnoha zemí. Nejvýznamnějším vývozním výrobkem byly kosmetické lahvičky, lékovky a lahve na kyseliny a chemické látky. V roce 2006 dochází k významné rekonstrukci a automatizaci a navýšení výrobní kapacity. V současné době se sklárna zaměřuje na výrobu tvarového obalového skla pro likéry a víno, kosmetické falkony ale i laboratorní sklo.

Výroba lahví zahrnuje jak klasické lahve na víno, tak stylové a luxusní lahve na likéry a jiný alkohol. Vše v designovém a jedinečném provedení a v nejvyšší kvalitě. Vybrat si můžete z barev skla čirá, černá, hnědá a zelená a objemy v rozmezí od 50 ml do 2500 ml. Kromě stálé nabídky máte možnost si nechat navrhnout a vyrobit originální lahve přesně podle vašich představ, kdy společnost Moravia zajistí vše od zpracování nového designu, výkresové dokumentace přes výrobu forem a dodání samotného produktu včetně balení a kompletaci dodávky. Totéž platí i pro kosmetické falkony nebo sklenice a nádoby využívané v potravinářství.

Sklárna i dnes zůstává věrná své tradici a laboratorní sklo jako prachovnice a reagenční lahve na chemické látky se zabroušenou zátkou vyrábí nadále.