Poznejte Novohradské hory na kole

Poznejte Novohradské hory na kole

V létě mnoho lidí vyráží za turistikou a nedotčenou přírodou do četných přírodních parků a chráněných území u nás. Nedotčené lesy, slunečné louky s lučním kvítím, ševelící horský potůček, to vše láká mnoho turistů. A právě v tom mohou mnozí shledat problém, ze Šumavy, Krkonoš a dalších krásných míst se postupně stávají turistické cíle a místo poklidného horského výšlapu s nádechem dobrodružství se často proplétáme davy dalších cestovatelů. Kam tedy jet abyste si užili kouzlo malebné horské přírody a alespoň na chvíli se vyhnuli lidem?

Pokud máte rádi tajuplnost Šumavy, potom tím pravým místem pro vaši poklidnou dovolenou s nádechem dobrodružství jsou svérázné Novohradské Hory na jihu Čech. Při pohledu do mapy na první pohled ničím nezaujmou ale právě to kouzlo nepoznaných cestiček, horských plošin, rybníčků schovaných uprostřed lesů je dělá krásnými a lákavými. Po neblahých událostech druhé světové války byla z této oblasti většina obyvatel vysídlena a Novohradské hory se proměnily v nedotknutelné hraniční pásmo díky čemuž si uchovalo svou zachovalou přírodní krásu. Pokud vás zajímá dozvědět se více o těchto událostech a poznat blíže historii Novohradska, v obci Kamenná najdete Muzeum Vysídlených obcí Novohradska. Expozice vás seznámí jak s dávnou historií, tak především přinese více informací k vysídlení a dramatickým událostem po válce.

V Kamenné také stojí za vidění pseudogotický kostel nebo kaple na návsi. Obec je neustále modernizovaná, a tak si děti mohou v dlouhé chvíli pohrát na hřišti, starší využít sportovní hřiště nebo se občerstvit v místní hospůdce. Prochází tudy také modrá turistická značka, která vás dovede do Žumberka, kde je tvrz a muzeum nebo opačným směrem míří hlouběji do srdce Novohradských hor. Terén je pro cyklistiku jako dělaný a vzhledem k větším vzdálenostem je cykloturistika ideální volbou pro objevování tohoto regionu.