Ryby chovají, prodávají a zpracovávají

Ryby chovají, prodávají a zpracovávají

Chov ryb je hlavní činností společnosti Klatovské rybářství a. s. Ročně jich vyprodukuje okolo 1100 tun. Z osmdesáti procent jde o kapry, v menší míře o lososovité ryby. Část také zaujímají býložravé ryby jako amur a tolstolobik, a dravé ryby jako štika, sumec, candát a okoun. Z chovu rybářství si ale můžete koupit i líny a jiné druhy ryb. Téměř polovina produkce rybářství se vyváží do zahraničí, většinou do Německa, Rakouska, Polska a Francie. Na domácím trhu se nejvíce kaprů prodá v předvánočním období a také o velikonočních svátcích. Lidé si čerstvé ryby mohou kupovat celoročně na sádkách, před vánocemi je trh posílen stánkovým prodejem. Ryby se neprodávají jen čerstvé, ve Zpracovně ryb se z nich dělají kvalitní a chutné výrobky.

Společnost hospodaří na 390 rybnících s celkovou výměrou 1980 hektarů. Nacházejí se v Plzeňském kraji i mimo něj. O rybníky a chov ryb se starají tři rybářská střediska, Horažďovice, Chocomyšl-Bor a Myslív. Pstruhařství Žichovice se plně specializuje na chov lososovitých ryb a má svoje objekty v Anníně, Žichovicích, Sušici a Rabí. V nich chov probíhá v řízených podmínkách, jsou tady líhně, sloužící pro umělý výtěr, inkubaci jiker a počáteční odchov v raných stádiích, a také objekty, kde jsou ryby do stáří jednoho roku.

Další, ale neméně významnou činností společnosti je chov drobné drůbeže, zejména kachny divoké a bažanta obecného. V chovném hejnu kachen je přibližně 4000 kusů, z toho je jedna čtvrtina kačerů. Kachny jsou pod stálým veterinárním dohledem, jsou pravidelně očkované. Kachňata z Klatov jsou zdravá, vysoce přizpůsobivá a šikovná na létání. V chovném hejnu bažantů je 2600 kusů slepic a 300 kohoutů. Bažanty z Klatov můžete uvidět v bažantnicích zámků Konopiště a Lány a také v Simínském mlýně. Doplňkově se chová také orebnice, koroptev a perlička.

V návaznosti na svou činnost Klatovské rybářství zahájilo prodej střeliva firmy Sellier & Bellot a asfaltových terčů firmy Hornet. Myslivost je provozována ve dvou honitbách, v Tisové a ve Skviříně. Tisová má výměru 3 500 hektarů, je v ní možné lovit pět druhů spárkaté zvěře, siku japonského a prase divoké, a také daňka skvrnitého, srnce obecného a muflona. Skviřín je přibližně poloviční a loví se v něm tři druhy zvěře. Vodní plochy se využívají k honům na vodní pernatou zvěř.

Velká pozornost je věnována sportovnímu a rekreačnímu rybolovu, na jednotlivých revírech platí územní povolenky vydávané Českým rybářským svazem, sportovní rybolov je umožněn na rybníku Nový od května do konce září na denní povolenky.