Zastavujte při cestování i v malých vesničkách

Zastavujte při cestování i v malých vesničkách

V těsné blízkosti Moravských Budějic leží malá obec Zvěrkovice. Lidé mají při cestování tendenci navštěvovat velká města a malými vesničkami jen projíždět, přitom mnohdy i ta nejmenší víska ukrývá něco zajímavého. A právě v tom spočívá kouzlo cestování, člověk může objevit něco krásného na každém kroku, stačí zahodit turistické průvodce, přestat zírat na mapy do mobilů a jen objevovat svět kolem sebe, pokusit se poptat místních na to, co je u nic v obci pěkného k vidění a mnohdy se tak dozvíme mnohem více než jen z prospektů vychvalujících dané místo.

Zvěrkovice jsou malá vesnička s pouhými 240 obyvateli, poněkud zastíněná větším městem, kterým jsou Moravské Budějovice. Přitom i ve Zvěrkovicích narazíte na mnoho poutavých míst. Sice to nejsou žádné monumentální hrady, tajemné zříceniny ani romantické radnice, ale o to kouzelnější vám místní památky mohou připadat.  Zvonička z roku 1854 je nejstarší památka v obci a o zhruba sto let později ji místní svépomocí opravili. Uprostřed náměstí potom stojí kaple Anděla Strážného, na kraji obce kaplička sv. Trojice, a cesty z vesnice střeží kaple sv. Cyrila a sv. Anny. Tím ale výčet památek pro tak malou obec nekončí, najdete tu ještě kamenné a železné kříže a památník obětem první světové války. Právě proto stojí za to při cestování zastavit i na malých a nenápadných místech.

Co se týká přírodních podmínek v obci, ty jsou také pro turisty ideální, teplá léta, mírné zimy, málo srážek. Lesů v okolí není příliš mnoho, ale menší lesíky dotvářejí svérázný ráz krajiny. Právě díky mírné zvlněnosti krajiny a mnoha cyklostezkám je okolí ideální pro výlety na kole. Náruživí cyklisté mohou dojet až k Vranovské přehradě. A i když na katastru Zvěrkovic také najdeme rybník, není určený ke koupání, ale k chovu ryb. V malé vesničce se také často koná řada zábav, akcí pro děti i dalších událostí. A když přece jen zatoužíte po větším městě do Moravských Budějovic je to jen pět kilometrů.